Image Alt

Matkablogi

Bazaruton kansallispuisto – delfiinejä ja hiekkadyynejä

Mosambikissa on seitsemän kansallispuistoa ja Bazaruton saaristo on yksi niistä. Kansallispuisto sijaitsee Vilanculosin edustalla ja sen muodostaa viisi saarta; Bazaruto, Benguerrua, Magaruque, Santa Carolina ja Bangue sekä näiden ympärillä olevat merialueet. Kansallispuisto on perustettu, jotta voidaan suojella alueen arvokkaita ja harvinaisia merieläimiä, kuten merilehmiä, merikilpikonnia, valaita, haita ja delfiinejä. Tämän lisäksi alueella kasvaa mm. koralliriuttoja ja mangrovea. Merilehmät eli dugongit ovat alueen ikoninen eläin, koska niitä elää alueella noin 250 ja tämä on ainoa dugongipopulaatio Afrikan itärannikolla.

Turismi on alueelle tärkeä tulonlähde. Kansallispuistoon on pääsymaksu ja lisäksi sen sisällä (Bazaruton ja Benguerran saarella) on muutama luksusresortti, jossa yöpyminen maksaa alkaen 500 € per yö kahdelta hengeltä. Suurin osa Bazarutolla vierailevista tekeekin sen veneretken kautta, ei alueella yöpyen. Niin mekin teimme.

Veneretki Bazarutolle – delfiinejä ja rauskuja

Varasimme päivän veneretken Sunsed Dhow Safarilta. 90 dollaria per nuppi tuntui aika suolaiselta hinnalta, mutta sillä mentiin. Meidän lisäksi veneeseen tuli kahdeksan muuta ihmistä, joista yllätykseksemme kaksi oli suomalaisia. Ei niin syrjäistä paikkaa, etteikö siellä törmäisi muihinkin suomalaisiin. Tälläisissä erikoisemmissa kohteissa meitä ei haittaa yhtään tavata muita suomalaisia, vaan se on oikeastaan ihan hauskaakin. Juttelimmekin päivän aikana paljon näiden kahden miehen kanssa, jotka olivat yhdistäneet rantaloman Mosambikissa Etelä-Afrikan työmatkaansa.

Veneretki toteutettiin pikaveneellä ja sitä EI voi suositella ihmisille, jotka pelkäävät aallokkoisella merimatkalla tai eivät halua kastua. Olen viettänyt lähes kaikki lapsuuteni kesät veneillen Vesijärvellä ja Päijänteellä, joten olen veneessä melko kotonani, mutta silti puristin välillä rystyset valkoisena veneen kaiteita. Siinä vaiheessa, kun joku hihkaisi delfiineä, retki kuitenkin tuntui jo heti aamusta ihan täydelliseltä. Veneilimme ihan delfiinien luokse ja ne uivat hetken veneen keulan edessä, mutta eivät jääneet leikkimään kanssamme. Hetken kuluttua luulimme näkevämme lisää delfiinejä, mutta ne olivat pari suurta rauskua, jotka leikkivät (?) aivan veden pinnalla. Meri oli turkoosia, aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja fiilis oli hyvä.

Punta Dundon upea hiekkadyyni ja turkoosi laguuni

Saavuimme vajaan tunnin veneajelun jälkeen Bazaruton saarelle, jossa on korkea Ponta Dundon hiekkadyyni. Odottelimme siellä hetken, että vuorovesi on oikealla korkeudella ja suuntasimme läheiselle riutalle snorklausta varten. Jos edeltävä venematka oli ollut pomppuista, niin se ei silti ollut mitään tähän verrattuna. Nyt pitelin veneen kaiteista kaksin käsin kiinni, koska pelkäsin oikeasti tipahtavani laidan yli. Helpotus oli suuri, kun saavuimme snorklauspaikalle ja vene pysäytettiin. Mutta ei se paikka snorklaamaan innostanut. Olemme tottuneet snorklaamaan paikoissa, joissa ei ole aallokkoa. Nyt olimme keskellä merta, joka velloi niin voimakkaasti, että vene oli hetkessä siirtynyt kymmeniä metrejä. Kävin nopeasti snorklaamassa, mutta ilman kelluntaliivejä, kovassa aallokossa ja veneen siirtyessä hetkessä minusta kauas, en todellakaan osannut nauttia snorklaamisesta. Lähinnä epäilin, etten enää koskaan selviytyisi takaisin veneelle.

Snorklauksen jälkeen hurautimme veneellä takaisin Bazaruton rantaan ja nyt meillä oli kunnolla aikaa kiivetä dyynille. Hiekka poltti keskipäivän aikaan jalkoja, mutta kokemus oli silti todella hieno. Bazaruton alue on silmiähivelevän kaunista ja siinä missä olimme kesälläkin käyneet hienolla dyynillä Liettuassa, oli täällä meri upean turkoosia ja hiekka lähes valkoista. Se vain on lyömätön yhdistelmä!  Olimme nähneet paikasta lukemattomia kuvia, mutta eivät kuvat tee oikeutta paikan kauneudelle. Eikä kukaan ollut aiemmin kertonut, että saarella asuu iso lauma vuohia! Ne olivat jopa vähän surrealistisia laaksossa suuren hiekkadyynin alla, kovassa auringonpoltteessa kuivaa heinää syödessä.

Mekin lähdimme kohti rannalla valmistettua lounasta. Se oli valmistettu varmastikin katukeittiön kriteerit täyttävällä grillillä täällä saarella, mutta sekä kala että kana olivat molemmat todella hyviä. Ne tarjoiltiin riisin sekä salaatin ja tuoreiden hedelmien kanssa. Hyvän lounaan jälkeen pulahdimme uimaan uimaan kirkkaaseen ja vilvoittavaan veteen. Täydellistä.

Päivän viimeinen stoppi oli vielä Benguerran saari, joka oli sekin yhtä hiekkaa ja turkoosia vettä. Nämä ovat todella kauniita ja tietyllä tapaa hyvin karuja alueita, koska siellä ei kasva palmuja tai muitakaan puita. Kävelimme ja uimme puolisen tuntia tuossa hiekkaparatiisissa ennen paluumatkaa takaisin mantereelle.

Videolla lisää tunnelmia Bazarutolta ja Vilanculosista:

Veneretki Bazarutolle oli ehdottomasti hinnasta huolimatta vierailun arvoinen. Ehkä kannattaa vähän kilpailuttaa paikallisia toimijoita. Me vain buukkasimme luotettavimman näköisimmältä firmalta retken etukäteen netistä, mutta majoituspaikkammekin olisi voinut tehdä sen meidän puolesta. En tiedä mikä heidän hintansa olisi ollut.

Lähtisitkö sinä Bazarutolle?

 

Pysy matkassa mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

 

Comments

 • 10.1.2019

  Ai vitsit, tää on kyllä ihan mielettömän näköinen paikka, harmi että aallokko vaan oli teillä noin kovaa. Bazaruto on itseasiassa se kohde, jonka vuoksi aikanaan Mozambikistä kiinnostuin. Ehkä vielä joku päivä pääsen tuonne itsekin, mutta nyt ihan vaan tää pelkkä postauksen kautta tapahtuva fiilistelykin on paljon!

  reply
 • 13.1.2019

  Upeita hiekkadyynejä! Tämä on varmasti yksi kauneimmista ellei kaunein alue Mosambikissa. Värit vaihtelevat hienosti vaaleanruskeasta siniseen ja turkoosiin. 🙂

  reply
 • 14.1.2019

  Paratiisimaista! Ja ihanat delfiinit videolla <3. Todellakin lähtisin tänne!

  reply
 • 18.1.2019

  Meillä on jonkinlainen hahmotelma Mosambikiin ja Malawiin suuntautuvasta reissusta joten näitä juttujasi tuolta suunnalta on ollut tosi kiva lukea. Veneretki tänne voisi selvästikin olla juttu, joka kannattaisi matkasuunnitelmaan sisällyttää!

  reply
 • 19.1.2019

  Upean näköiset rannat ja vedet. Lisäksi delfiinien bongaaminen on aina ihanaa! Paikka näyttää lisäksi upean rauhalliselta, joten tuonne voisin mennä ehdottomasti (saattaisi tosin jäädä luksusresortit väliin)

  reply
 • 19.1.2019

  Vautsi nuo dyynit ja delfiinit! <3 Näyttää ja kuulostaa upealta kokemukselta. Kiva lukea näitä teidän Mosambik-kokemuksia, kun ei ole juurikaan itsellä tietoa noista kulmista. Hyviä vinkkejä, jos noille suunnille pääsee joku päivä 🙂

  reply
 • 20.1.2019

  Näyttää upealta, mutta kun kerroit venematkasta, joudunpa vastaamaan, että en taitaisi lähteä. Alkoi sen verran jo lukeminen vääntää mahanpohjassa. On kyllä just noin, että suomalaisia voi tavata vaikka missä. Oma erikoisin kohtaaminen oli viime kesänä Itä-Timorissa.

  reply
 • 20.1.2019

  No siis huhhuh mikä paikka, lähtisin ehdottomasti! Itseasiassa kun maailmanympärimatkalla vierailin Mozambikissa olin katsellut niitä surffirantoja ja kilometrejä pitkiä biitsejä sillä silmällä ja jopa kysellyt majapaikkoja ja bussikyytejä sieltä sun täältä, mutta lopulta Madagaskarin jälkeen iski reissuväsymys ja jumitin vain Maputossa. Selvästi virhevalinta! Ja hei nuo videot on mahtava lisä postauksiin!

  reply
 • 20.1.2019

  Sait ylipuhuttua 😀 Eli näyttää kyllä niin upealle, että lähtisin! Mä haaveilen hiekkadyyneista, mutta enpäs hoksannut että sen parhaimmillaan voi yhdistää noin kauniiseen turkoosiin mereen. Loove it!

  reply
 • 20.1.2019

  Ziisös, mitä värejä ja dyynejä! Lähtisin tonne sekunnissa – ja varmaan vetäisin yhtä lailla rystyset valkoisena aallokossa. Oon jo niin addiktoitunut delfiinien näkemiseen, valkoiseen hiekkaan ja turkoosiin mereen, että vaikka sitten kärsimyksen kautta välillä lähdemme keskelle kamalia aaltoja ihailemaan noita upeita ihmeellisyyksiä;D

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on