Image Alt

Matkablogi

Zakopane ja Puolan Tatravuoret

Miksi niin harvat matkustavat Puolan ja Slovakian Tatravuorille? Tämä tykytti takaraivossa ennen reissua. En ollut ennen matkan suunnittelua kuullut Zakopanesta. Tutuilla ei ollut kokemuksia tästä Euroopan vuoristosta. Kun kerroin jääväni viikoksi lomalle ja lähteväni Puolaan vuoristoon, sain osakseni lähinnä kummeksuvia katseita ja jonkinlaisia ynähdyksiä, joista oli melko hankala tulkita vastapuolen ajatuksia. Ryhdyin jo moneen otteeseen epäilemään itsekin omaa järkevyyttäni seuratessani säätiedotuksia vuorille. Meidän hypätessä lentokoneeseen kohti Krakovaa, oli edellisenä päivänä vuorilla ollut parikymmentä astetta lämmintä ja aurinko paistanut taivaan täydeltä. Nyt lämpötila oli tipahtanut yli kymmenellä asteella ja taivas oli pilvinen. Tuli taas mieleen, että olisi sitä voinut matkustaa vaikka Kroatiaan, jossa lämpötilat kieppuivat vielä melkein kolmenkympin tuntumassa.

Työmatka kuitenkin vei minut Puolaan ja kun kyseessä oli ensimmäinen kerta koko ison valtion maaperällä, lähti myös Tomi mukaan ja yhdistimme tähän työreissuun lomamatkan. Emme me muuten olisi saaneet päähämme lähteä syksyllä Puolaan (ja Slovakiaan).

Tatravuoret Zakopanesta kuvattuna

Tatravuoret Zakopanesta kuvattuna

 

Laskeuduimme aamulla kymmenen jälkeen Krakovaan. Sieltä nappasimme vuokra-auton alle. Olimme varanneet edullisen ja pienen auton. Manuaalivaihteisen Volkswagen Golfin vuokra kahdeksaksi päiväksi oli naurettavan vähän, vain 70 euroa. Melkein yhtä paljon kuin itse autonvuokra, maksoi rajanylitysmaksu Slovakiaan, 60 euroa. Tiskillä meiltä kysyttiin haluaisimmeko korottaa varausluokan isompaan autoon. Hetkeä myöhemmin kävelimme parkkihalliin  Toyota Avensiksen avaimet kädessä. Maksamalla 60 euroa lisää, saimme parin luokan korotuksen menopeliimme ja molemmat isot matkalaukut mahtuivat mukavasti takakonttiin. Kuski välttyi myös vaihteiden venkslaamiselta, kun auto päivittyi paitsi isompaan, myös automaattivaihteiseksi. Puolassa autonvuokraus on edullista.

 

Puolan röyhkeä liikennekulttuuri

Tatravuoret sijaitsevat vain reilun 100 kilometrin päässä Krakovasta. Matkan voi taittaa vuokra-auton lisäksi myös junalla tai bussilla. Autolla aikaa kuluu parisen tuntia. Loppumatka on hidasta tietä ja tällä hetkellä tietyöt hidastavat matkaa entisestään. Puolan hurjasta liikennekulttuurista olimme kuulleet ennen matkaa paljon, mutta ei se mitenkään erikoiselta tuntunut pääteillä. Lujaa siellä ajetaan, mutta eivät kaikki Suomessakaan noudata nopeusrajoituksia. Pienemmillä teillä kuljettajat tuntuivat olevan kärsimättömiä. Hidastaminen risteyksiin tai jalankulkijalle tien antaminen sai takanamme ajavan painamaan tööttiä pari kertaa. Olihan se nyt meiltä törkeää käytöstä päästää lastenrattaita työntävä nainen tien yli. Tietöiden kohdalle kertyi välillä pitkiä jonoja ja toisinaan joku lähti röyhkeästi ohittamaan pitkää jonoa tyhjää vastaantulijoiden kaistaa pitkin.  Muutenkaan en luonnehtisi puolalaisia mitenkään yliystävällisiksi. Mutta kun ei odota asiakaspalvelutehtävissä olevilta mitään amerikkalaista small talkia, vaan enemmän sellaista suomalaista jurottamista, alkaa puolalaisetkin tuntua mukavilta.

Laskeva aurinko ja savupiipuista nouseva savu Zakopanessa.

Zakopane – Puolan puolen Tatravuorten pääkohde

Meillä oli viisi päivää aikaa Tatravuorilla. Kaksi yötä vietimme Puolan puolella Zakopanessa ja kaksi yötä Slovakian puolella. Tämä oli aivan liian lyhyt aika ja kun vielä meidän kohdalle osui pari pilvistä ja sateista päivää, tuntui, ettemme ehtineet oikein tehdä tai nähdä mitään, mitä oli tarkoitus. Tatravuorilla on paljon annettavaa, mutta me emme oikein päässeet vastaanottamaan sitä kaikkea. Jälkikäteen harmittaa ja harmitti kyllä itseasiassa paikan päälläkin. Ihan pariin otteeseenkin.

Saapuessamme Zakopaneen, oli kylmää ja pilvistä, mutta kaupunki hurmasi meidät nopeasti. Zakopane oli huomattavasti isompi ja turistisempi kuin mitä olimme odottaneet, mutta sen kivan näköiset puutalot ja keskustan pitkä kävelykatu sai meidät välittömästä puolelleen. Heitimme auton parkkiin ja kävimme heti ensimmäisen päivän kunniaksi muutamissa kaupoissa ja ravintolassa syömässä. Puolalainen ruoka tosin ei hurmannut meitä ja allekirjoittanut söikin falafeleja ja taboulahia ja hummusta, joka ei voisi olla enää kovin paljoa kauempana paikallisista eväistä, mutta me emme olekaan ruokamatkailijoita edes pienimmässä määrin.

Zakopanen keskustasta löytyy hyvä valikoima urheilu- ja vaellustarvikkeisiin erikoistuneita kauppoja, kuten myös muita Puolassa suosittujen vaatemerkkien liikkeitä. Saman kadun varrelta löytyy hyvin ravintoloita ja vielä lokakuun alussa monet söivät ulkona terassilla, vaikka lämpötila oli alle kymmenen astetta. Toisilta terasseilta löytyi lämpölamput, kaikilta ei. Kärryjä vetävät hevoset ovat oikea Puolan tavaramerkki. Allekirjoittanutta ne surettavat, enkä voi mitenkään päin suositella tämän toiminnan tukemista, mutta muuten Zakopanen keskustassa kannattaa kyllä vierailla ja kävellä kävelykatu Krupowki päästä päähän.

 

Mitä tehdä ja nähdä Zakopanen alueella

 1. Kasprowy Wierch – köysiradalla (cable car) vuoren huipulle 1987 metriin
  Meidän vierailu vuoren huipulle oli äärimmäisen epäonnistunut, sillä vaikka muualla paistoi aurinko, oli vuoren huippu aivan pilvessä ja siellä satoi vettä. Näkyvyys oli nolla. Löydät lisätietoja Mount Kasprowy Wierchin kotisivuilta. Köysirata lähtee muutama kilometri kaupungin ulkopuolelta Kuznicesta. Jos yhdelle päivälle luvataan täysin pilvetön ilma, käytä se tähän ja mene paikalle aikaisin välttääksesi ruuhkat.

 2. Gubałówka Hill – köysiradalla (funicular) ihailemaan kaupunkia ja Tatravuoria
  Siinä missä ykköskohdan köysirata vie suoraan Tatravuorille, tämä toinen, kaupungin keskustasta lähtevä vie kaupungin toisella puolella kohoaville kukkuloille. Sieltä on näkymät kaupungin yli upeille Tatravuorille. Tänne pääsee myös autolla ja me ajoimme sinne auringonlaskun aikaan. Paikka on hyvin turistinen ja sieltä löytyy yhtä jos toista turistiaktiviteettia ja kioskia, mutta maisemat ovat kyllä hienot. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

 3. Morskie Oko Lake – yksi suosituimmista paikoista Tatravuorilla

  Tämä kuului meidän alkuperäiseen suunnitelmaan. Kun sitten ryhdyimme selvittelemään miten sinne pääsisi, selvisi, että pitäisi joko mennä hevoskärryillä (toiminta, jota emme halunneet tukea) tai kävellä 1,5-2 tuntia per suunta tylsää tietä pitkin, jätimme tämän väliin, koska halusimme nähdä muita paikkoja. Lue lisää Morskie Okosta ja sen alueella vaeltamisesta.

 

Huoneistomajoitus Zakopanessa

Me yövyimme kaksi yötä upouudessa huoneistossa Zakopanen laitamilla. Aamu oli mukava aloittaa, kun ikkunasta näki heti Tatravuoret. Huoneisto oli viimeisen päälle hyvä kaikinpuolin ja maksoi vain 60 € yöltä. Autonkin sai rakennuksen pohjakerroksessa olevaan halliin. Olimme tosin onnellisia, etteivät kaikki paikat olleet varattuja, sillä halli oli todella ahdas. Ainoa miinus paikalle tuli poreammeesta. Olimme varanneet sen ja saunan käytön edellisenä päivänä, mutta mennessämme saunaosastolle, oli poreammeen vesi vain 27 asteista. Sinne ei todellakaan tehnyt mieli mennä, joten kävimme vain saunassa. Tätä kokemusta lukuunottamatta voimme suositella Rezydencja Zakopianskaa hyvillä mielin auton kanssa liikkuville. Julkisten / taksin varassa olevien kannattaa varata majoitus lähempää keskustaa.

Maisemat majoituksestamme.

Maisemat makkarista aamulla.

Jos olet kiinnostunut vaeltamaan Puolan Tatravuorilla, voit lukea Suvi Höydenin blogista vaellusvinkkejä.

Pysy mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Comments

 • 16.10.2018

  Zakopanessa olen käynyt viisi kertaa ja juurikin noiden upeiden vaellusreittien takia. Reitit ovat hyvin merkittyjä ja niitä löytyy helpoista haastaviin. Ilmaisia vaelluskarttoja löytyy lipputoimistoista ja majoittajilta. Kesä on hyvää vaellusaikaa, sillä vuoristossa ei ole liian kuuma, tosin sadekuuroja voi esiintyä silloinkin. Talviaikaan Zakopanessa voi lasketella. Slovakian Tatra on vielä kokematta, ehkä vielä joskus sinnekin.
  https://illusiafinland.blogspot.com/search/label/Zakopane

  reply
 • 16.10.2018

  Kiitos, nyt heräsi pakottava tarve päästä tuonne! Rakastan vuoria ja enpä ole kyllä tuosta paikasta kuullut aiemmin. Jotenkin saman henkistä kuin Montenegron pohjoisosan vuoristossa, jossa siis oli uskomattoman kaunista ! Ja toi näkymä majoituksenne ikkunasta, uskomattoman upeaa!

  reply
 • 17.10.2018

  Upeat kuvat ja kauniit maisemat Zakopanesta. Tuonne oli 1,5 vuotta sitten suunnitelmissa mennä, mutta päädyimme matkustamaan Krakovasta Slovakian puolelle Jasnaan laskettelureissulle. Zakopaneen voisi sitten ensi kerralla. 🙂

  reply
 • Taru
  17.10.2018

  Oltiin Slovakian puolella Tatralla muutama vuosi sitten elokuussa patikoimassa ja oli kyllä upeat ja hyvin merkityt reitit. Silloin ainakin todella edullinen paikka. Voi kyllä suositella !

  reply
 • form
  18.10.2018

  Eihän Morskie Okolle tarvitse kävellä tietä pitkin! Sinne menee ihan tosi kiva polku ja polkureitin valitsemalla vain pienen pätkän joutuu kulkemaan tien varressa.

  reply
 • 18.10.2018

  Zakopane on tuttu nimi vain jostain talviurheilukisoista, ehkä mäkihypyn? Muuten olen tainnut Tatravuorista lukea vain kerran aiemmin jonkun muun blogista. Tämän tekstin perusteella jäi kyllä kiinnostamaan vaikkei teillä ihan säät osuneetkaan kohdalleen. Vuorimaisemissa vaan on sitä jotain! <3

  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on