Image Alt

Matkablogi

Malaria ei ole leikin asia – matkailijan sairastumiseen suhtaudutaan Suomessa vakavasti

Olemme Tomin kanssa molemmat saaneet kokea tämän vuoden aikana kuinka Suomen terveydenhuolto toimii, kun eksoottisesta kohteesta, malaria-alueelta saapunut turisti sairastuu kovaan kuumeeseen matkan jälkeen Suomessa. Olemme käyneet nyt neljä kertaa Afrikassa, joka reissulla malaria-alueella ja syöneet jokaisella kerralla malarian ehkäisyyn tarkoitettua Malaronea.

 

KUN TOMI JOUTUI ERISTYKSEEN

Vapun aattona oli ensin Tomin vuoro. Olimme lähdössä juhlimaan vappua ystäviemme luokse, kun Tomi valitteli väsynyttä ja heikkoa oloaan ja mittasi sitten lopulta minun vaatimuksestani kuumeen. Mittari näytti meidän molempien yllätykseksi 39 astetta. Koska Tomilla oli seuraavana päivänä töitä ja heillä on sairaslomatodistus pakollinen jo ensimmäisestä työpäivästä lähtien, vaihtui Tomin vapun juhlinnat visiittiin työterveyslääkärillä. Minä lähdin kavereiden luokse juhlimaan, kuten kunnon vaimon kuuluu, kun mies sairastaa. Emme kumpikaan osanneet odottaa millään muotoa millainen Tomin lääkärireissusta tulisi.

Melko pian Tomilta tuli viesti, että työterveyslääkäri lähetti hänet Meilahden sairaalaan malariatesteihin. Tuossa vaiheessa Etelä-Afrikan matkastamme oli jo 2,5 kuukautta, emmekä muistaneet nähneemme reissussa ensimmäistäkään hyttystä. Lisäksi olimme syöneet koko ajan tunnollisesti Malaronea. Homma tuntui siis lievästi liioittelulta. Emme vain todellakaan tietäneet mitä seuraavaksi oli tulossa.

Pian Tomi jo lähettelikin kuvia itsestään sairaalavaatteissa sairaalasängyllä makaamassa. Hänet oli laitettu eristykseen ja hoitajat kävivät paikalla suojamaskit päässä ottamassa testejä. Tässä vaiheessa vaimollakin loppui juhlamieli ja vappu ei tuntunut enää kovin iloiselta juhlalta. Potilas itse oli hyvin turhautunut ja olisi halunnut kotiin. Mutta kun Tomilla ei ollut muita oireita kuin pelkkä korkea kuume, johti tämä reissu yhteensä kahden päivän sairaalassa oloon, kahdessa eri sairaalassa. Meilahdesta Tomi nimittäin siirrettiin seuraavana päivänä vielä Auroran infektiosairaalaan, josta onneksi sain käydä hänet sittemmin hakemassa kotiin. Mitään syytä kuumeelle ei löytynyt, mutta tulipahan mies tutkittua perinpohjaisesti.

Tämän jälkeen yleinen vitsi on ollut, että jos Afrikan reissun jälkeen sairastuu kuumeeseen, ei kannata kertoa sitä lääkärille. Kunnes…

 

ELINAN VUORO OLLA SAIRAALASSA PISTELTÄVÄNÄ

Niin, tällä kertaa oli minun vuoroni. Olin hieman flunssainen pian Tansanian reissun jälkeen, mutta se meni ohitse. Joitain päiviä sen jälkeen nousi yön aikana melkein 39 asteen kuume ja kurkku tuntui vähän kipeältä. Oli viime viikon keskiviikko ja matkasta oli aikaa 2,5 viikkoa. Minä voin olla töistä pois omalla ilmoituksella, mutta takaraivossa hakkasi malaria. En uskonut siihen ja olihan kurkkukin kipeä. Ei se sitä ollut. Pikaisella googletuksella ’malaria + kurkkukipu’ selvisi, että kuume ja kurkkukipu voivat hyvinkin olla malarian oireita molemmat. Muistelin myös hyttysiä sekä Selousissa että Sansibarilla ja pisteltyjä jalkojani. Ei auttanut kuin varata aika työterveyslääkärille ja toivoa, etten joutuisi pariksi päiväksi sairaalaan kuten Tomi.

Kurkku näytti lääkärissä ärtyneeltä ja tulehdusarvotkaan eivät olleet kovin korkealla. Muutamien testien jälkeen lähdin lääkäristä kotiin ohjeinani mennä illalla välittömästi Hyvinkään sairaalan päivystykseen malariatesteihin, jos kuume vielä nousisi.

No sehän nousi.

Hyvinkäällä lähti melkein taju malariatestin aikana ja hetki sen jälkeen hoitaja mittasi minulta 39,5 astetta kuumetta. Ihmekös, kun olikin niin huono olo. Yksi ilta meni makoillessa sairaalasängyllä, mutta pääsin kuitenkin pois vielä saman vuorokauden puolella. Malariaa ei pidetty todennäköisenä, vaan sain mukaani Tamiflut ja ohjeistuksen soittaa seuraavana päivänä vielä labratuloksista varmistus sille, että kyseessä todella olisi influenssa. Soitto seuraavana päivänä varmisti, että kyseessä EI ollut influenssa. Mitään muutakaan ei tuloksista ollut paljastunut. Kuume huiteli Buranasta ja Panadolista huolimatta lähempänä 38 astetta ja ilman niitä 39 asteen tuntumassa. Olo oli sen mukainen.

Lauantaina soittaessani taas kerran niistä labratuloksista, jotka eivät olleet vieläkään valmistuneet, ryhtyi hoitaja kyselemään vointiani. Olin tuossa vaiheessa jo neljättä päivää korkeassa kuumeessa. Hoitaja lupasi kysyä asiasta lääkäriltä ja soittaa minulle hetken päästä takaisin. Niin hän soittikin ja pian istuin taas autossa kohti Hyvinkään sairaalan päivystystä. Lisää malariakokeita, perusverikokeita ja lääkärin tapaamisen jälkeen vielä keuhkokuviin. Sellainen oli minun lauantai-ilta. Mitään ei edelleenkään löytynyt, mitä nyt tulehdusarvot olivat kolminkertaiset edelliseen käyntiini verrattuna. Pääsin kotiin, kunhan lupaisin palata, jos olo huononisi selvästi tai tulisi hengenahdistusta.

 

MALARIA ON VAKAVASTI OTETTAVA SAIRAUS – MUISTA NÄMÄ:

  • Malariaan kuolee vuosittain noin 400 000 ihmisistä. Sairautta ei kannata vähätellä. Siihen on yritetty kehittää rokotusta jo vuosikymmenten ajan tuloksetta. Malariaan sairastuneiden määrä on vähentynyt, mutta edelleen siihen sairastuu vuosittain noin 200 miljoonaa ihmistä.
  • Ota selvää matkakohteesta: Jos matkustat eksoottiseen kohteeseen, ota etukäteen selvää onko kohteessa malariaa ja tarvitsetko ehkä lisää rokotuksia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivut ovat tähän loistava lähde. Malariaa esiintyy Afrikassa, Aasiassa, Lähi-Idässä sekä Etelä- ja Väli-Amerikassa.
  • Estolääkitys: Matkustaessasi malaria-alueelle, pyydä aina lääkäriltä resepti estolääkitykselle. Eri alueilla on eri tyypin malariaa ja myös estolääkitys riippuu siitä. Paikalliset eivät luonnollisestikaan syö estolääkitystä asuessaan jatkuvasti malaria-alueella, mutta on aivan turha ottaa riskiä lyhyellä matkalla.
  • Matkan jälkeen: Malarian tietyt muodot voivat puhjeta joskus jopa vasta kuukausien jälkeen matkalla olosta, joten sen mahdollisuus voi unohtua ellei lääkäri osaa sitä erikseen kysellä. Onkin ehkä hyvä terottaa itselle mieleen siinä vaiheessa, kun malaria-alueelle matkustaa, että muistaa sen myös Suomessa pitkän aikaa matkan jälkeen, jos tulee sen mukaisia oireita. Oireet eivät välttämättä tarkoita aina edes korkeaa kuumetta, vaan toisilla malaria voi oireilla myös pelkästään ripulina.
  • Malariatesti: Malaria todetaan verinäytteestä, joka otetaan sormenpäästä. Testi tehdään yleensä kolme kertaa muutaman tunnin välein, eikä kaksi ensimmäistä negatiivista tulosta vielä tarkoita, etteikö malariaa voisi olla. Minulle tehtiin ensimmäisellä sairaalakäynnillä vain yksi malariatesti, minkä vuoksi jouduin palaamaan vielä uudelleen kokeisiin useamman päivän päästä, koska olin edelleen kuumeinen.

 

Maissa, joissa malariaa esiintyy, sen oireet osataan diagnosoida yleensä hyvin. Suomalaisille lääkäreille tauti on vieraampi, mutta onneksi meidän terveydenhuoltomme on aivan eri tasolla kuin suurimmassa osassa niissä maissa, joissa malariaa esiintyy, joten malaria osataan kyllä täälläkin yleensä tunnistaa.

Minulla on nyt onneksi jo ihan hyvä olo ja kuume on laskenut. Kyseessä tuskin oli mikään trooppinen tauti, vaan lääkäri sanoi kaikkien oireiden muistuttavan mononukleoosia, vaikka sekin testi näytti negatiivista. Ei todellakaan ole mukavaa olla sairaalassa, ei osastolla, eikä päivystyksessä pisteltävänä, mutta mikäli on matkustanut malaria-alueelle ja sen jälkeen nousee kuume matkalla tai Suomessa, on sen mahdollisuus pakko tutkia. On onni asua maassa, jossa terveydenhuolto on näin korkealla tasolla ja matkailijan sairastumiseen suhtaudutaan vakavasti. Mieluummin vähän liikaa kokeita kuin liian vähän.

Ihanaa joulun odotusta! Pysykäähän terveinä!

 

Seuraathan jo blogiamme:

Facebook | Bloglovin | Instagram | Twitter

 

Comments

  • 18.12.2017

    Mullakin on käynyt niin, että nousi korkea kuume reissun jälkeen ja ensimmäisenä tietenkin epäiltiin malariaa: olin ollut Suomessa pari viikkoa vuoden Kaakkois-Aasian rundin jälkeen kun kesken lenkin tuli todella heikko olo ja jouduin hidastamaan kävelyksi. Kotiin päästyäni kaaduin sohvalle ja kun olo alkoi tuntua koko ajan heikommalta, mittasin kuumeen: 39 astetta. Pikaisen googlettelun jälkeen päätin lähteä sairaalaan ja kun tiskillä epäilin malariaa, löysin itseni pian eristyshuoneesta. Siellä olinkin sitten pari päivää, kyynärtaipeet täynnä reikiä lukuisten verikokeiden vuoksi ja välillä mua kärrättiin ympäri sairaalaa keuhkokuviin, sydänfilmiin ja ties mihin. Kun malariaa tai muutakaan vakavaa ei löytynyt, pääsin Panadolien kanssa kotiin. Pointsit siitä, että mut otettiin vakavasti epäilykseni kanssa ja tutkittiin perinpohjaisesti, mutta toivottavasti ei tarvitse enää koskaan mennä sairaalaan saman asian vuoksi! Onneksi teiltäkään ei malariaa tai muutakaan trooppista tautia löytynyt!

    reply
  • 18.12.2017

    Kuulostaa todella rankalta kokemukselta, mutta toivottavasti kaikki on nyt menossa parempaan suuntaan pysyvästi. Ajattelin jotenkin tyhmästi, että estolääkitys oikeasti estää sen malarian riskin, mutta selvästikään niin ei taida olla. Tsemppiä ja pikaista paranemista!

    reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on