Materiaähky ja shoppailu matkoilla
Meillä on tapana shoppailla matkoilla. Suomessa shoppailen harvoin ja yleensä vain silloin, kun on tarve ostaa jokin tietty asia. Lisäksi käyn silloin tällöin kirppareilla. En ole koskaan tilannut netistä ensimmäistäkään vaatekappaletta, kenkäparia tai laukkua, mutta matkat, ne on vähän eri asia. Silloin ollaan lomalla ja silloin on lupa tehdä ostoksia. Yleensä niitä ostoksia saa vielä tehtyä edullisemmin kuin Suomessa. Ei aina, mutta yleensä. Matka Jenkkeihin on yleensä tarkoittanut päivitystä vaatekaappiin ja kenkähyllyyn. Meillä on Tomin kanssa samat tietyt suosikkimerkit, joiden liikkeissä käydään aina. Desigualin, Superdryn tai Hollisterin liikettä harvoin ohitetaan siellä käymättä. Sen sijaan esimerkiksi Hennes & Mauritz kierretään kaukaa. Yritämme löytää usein myös paikallisten merkkivaateliikkeitä ja löytää siten vaatteita, joita ei ihan heti tulisi Suomessa kadulla vastaan.
Pikamuoti ja huonolaatuiset vaatteet
Katsoin jo aikaa sitten Netflixistä dokumentin The True Cost. Se kertoo pikamuodista ja sen vaikutuksista. Joka kaudelle on uusi tyyli ja puoli vuotta sitten ostettu vaate ei enää olekaan muodissa. Uudet vaatteet tulevat tilalle ja vanhat jäävät kaappiin käyttämättä. Ystäväni Marika kirjoitti jokin aika sitten kuinka hän oli järkyttynyt, miten jo heinäkuussa tulee mainoksia syysmuodista. Niinhän se valitettavasti vain menee. Uuden kauden tuotteet tulevat myyntiin aikaisin ja edellisen kauden vaatteet siirtyvät alennusrekkeihin.
Budapestissä käydessäni Bershkan, Pull&Bearin ja Stradivariuksen liikkeissä tämä pikamuoti iski vasten kasvoja jotenkin todella lujaa. Katselin sitä järkyttävää määrää halpatuotettuja, huonoa materiaalia olevia rättejä, joita kaupat olivat pullollaan ja tulin lähes pahoinvointiseksi. Löysin kivan neuleen, mutta se oli 100% akryyliä. Tiesin, että se olisi parin pesun jälkeen jo niin nuhjuisen näköinen, ettei sitä kehtaisi käyttää. Sama juttu seuraavankin neuleen kohdalla. Hetken kävi mielessä ostaa kympin neule sillä mentaliteetilla, että pidetään sitä sitten sen muutaman pesun ajan ja heitetään sen jälkeen menemään. Tulin kuitenkin sekunneissa järkiini ja hylkäsin kamalan ajatuksen. Mutta kuinka moni toimii näin? Pikamuoti ajaa ihmiset siihen, että vaatteita käytetään helposti lyhyen ajan. Pian ne ovat jo menneet muodista ja jotain aivan uutta on tullut tilallle. Ei haittaa, vaikkei se neule kestänytkään käytössä kuin parin pesun ajan.
Maailmassa on jo nyt liikaa vaatteita. Keräyspaikat hukkuvat heille toimitettaviin, usein huonolaatuisiin ja rikkinäisiin vaatteisiin. Kun niitä toimitetaan köyhiin maihin, ihmiset saavat kyllä vaatteet ilmaiseksi, mutta samalla viedään työt paikallisilta käsityöläisiltä. Kukaan ei enää käytä ompelijan tai räätälin palveluksia, kun länsimaista toimitetaan vaatteita ilmaiseksi.
Yle uutisoi 10.7.2017 kuinka Vaatekerääjät hukkuvat rikkinäisiin lumppuihin.
”Yksi haaste kierrätyksessä on se, että nykytekstiilit ovat huonolaatuisempia kuin vaikkapa 1950–1970-luvuilla valmistetut vaatteet. Ilmosen mukaan nykytekstiilien kuidut eivät kestä montaakaan kierrätyskertaa ja siksi olisi tärkeää suosia laadukkaita vaatteita ja tekstiilejä.”
Jaksan uskoa, että monet olisivat kiinnostuneita kierrättämään vaatteita, mutta siihen ei oikein ole vielä hyvää järjestelmää. Tällä hetkellä rikkinäiset vaatteet voi tunkea lähinnä sekajätteeseen, josta ne päätyvät poltettaviksi. Keinokuituiset vaatteet ovat haastavia, koska esimerkiksi akryyli on pehmeästä ulkonäöstään huolimatta muovia, eikä siksi maadu. Silti akryylivaatteilla ei taida olla asiaa muovinkeräykseen, jota meidän taloudessamme ryhdyttiin harrastamaan heti, kun siihen tuli mahdollisuus. Luonnonmateriaalit ovat sekä paremman näköisiä että ympäristöystävällisempiä, kuten MTV:n artikkelissa kerrotaan:
Oikeastaan hyvien materiaalien erottaminen huonoista on helppoa. Suosimalla aitoja luonnon materiaaleja, kuten villaa, silkkiä, nahkaa, puuvillaa, hamppua ja pellavaa, vaatteesi vaikuttavat aina keinokuitukuteita laadukkaammilta. Eettisesti ja ekologisesti tuotetut luonnonmateriaalit ja kierrättäminen lisäävät vielä vaatteiden sisäistä kauneutta.
Valitettavan monta kertaa on tullut itse vaatekaupassa sorruttua siihen, että ostetaan, kun nyt niin halvalla saa. Eihän se haittaa, jos vaate jää parin käyttökerran jälkeen kaappiin, kun ei se maksanut paljon mitään. Minulla on kaapissa joitain vaatteita, joissa on laputkin vielä kiinni, koska ne ovat jääneet vaille käyttöä. Ei näin! Tähän on tultava muutos. Mielestäni olen huomattavasti tiedostavampi shoppailija kuin vaikka 10 vuotta sitten. Silti niitä harhaostoksia tulee edelleen tehtyä. Toivon, että se loppuu nyt. Otatko sinäkin haasteen vastaan ja ostat jatkossa laadukkaampia vaatteita, mutta määrällisesti vähemmän?
Maailman ylikulutuspäivä on tänään, 2. elokuuta 2017
Tänään on myös taas se päivä vuodesta, kun WWF uutisoi meidän käyttäneen maapallon tuottamat, uusiutuvat luonnonvarat loppuun siten, että taso olisi kestävä. On vasta elokuu. Meillä suomalaisilla on kuitenkin vielä enemmän peiliin katsottavaa. Meidän kansallinen ylikulutuspäivämme oli jo 3. huhtikuuta! Eikö kuulostakin aika karulta. Jos muut maat olisivat yhtä possuja luonnonvarojen suhteen kuin me suomalaiset, tarvittaisiin kolme maapalloa, jotta kaikki tarvittavat luonnonvarat saataisiin kerättyä kasaan.
Vaikka tämän postauksen varsinainen aihe liittyi vaatteiden kulutukseen, on syytä tarkastella myös muuta kulutusta. Erityisesti ruoantuotanto, liikenne ja asuminen aiheuttavat suurimmat kasvihuonekaasupäästöt. Se mistä tässä yhteydessä ei edelleenkään kovin usein puhuta on ihmisten lisääntyminen. Mitä enemmän meitä on, sitä enemmän me kulutamme. Maapallo on jo nyt aivan liian kansoitettu. Meitä on nyt 7,6 miljardia ja vuoteen 2100 mennessä väkiluvun arvellaan kasvavan 11,2 miljardiin (lähde). Olen pyrkinyt vähentämään lihansyöntiä ja maitotuotteita en ole käyttänyt juuri lainkaan viimeiseen kymmeneen vuoteen. Tämä tuntuu kuitenkin melko pieneltä teolta, kun samaan aikaan maailman väkiluku kasvaa räjähdysmäisesti vuodesta toiseen. Samaan aikaan selkärankaisten eläinten määrä on vähentynyt 58 prosentilla vuodesta 1970 vuoteen 2012 (lähde WWF). Toivottavasti jokainen meistä kuitenkin tekisi edes jotain sen hyväksi, että tämä maapallo olisi sekä ihmisille että eläimille elinkelpoinen vielä tulevaisuudessakin.
Blogia voit seurata:
Maarit
Kiitti Ellu! <3 Kirjoitit aiheesta, josta oon monesti yrittänyt itsekin kirjoittaa siinä onnistumatta. H&M ja Lindex ottaa mun mielestä vastaan tekstiilijätettä, joka menee siis lajitteluun ja uudelleenkäyttöön. Oon itse huomannut kirppareilla miten hyllyt notkuu laaduttomia rättejä joita ihmiset heivaa pois. Konmaritus sai varmaan jossain vaiheessa erityisesti sitä buumia aikaan. Paljon on itselläkin petrattavaa, mutta aika harvassa pn minunkin shoppailut nykyisin ja tulee paljon enemmän harkittua jokaista vaatekappaletta.
Elina | Vaihda vapaalle
Kiitos! <3 Kirjoita ihmeessä sinäkin tästä aiheesta! Ihan varmasti sulta tulee hyvää tekstiä tähän liittyen ja mitä enemmän puhetta, sitä enemmän ihmiset ehkä ryhtyy ajattelemaan asiaa. Kirppareilla tosiaan näkee paljon sellaisia vaatteita, jotka pitäisi viedä vaan suoraan vaatteiden kierrätykseen. Hyvä tietää, että ainakin pari vaateliikettä ottaa käytettyjä vaatteita vastaan kierrätystarkoituksessa.
Johanna @ Out of Office
Hyvä kirjoitus! Näitä asioita täytyy pitää esillä, asenteita täytyy yrittää muuttaa nykymenosta.
Kyllä ahdistaa välillä tuo suomalaisten syyllistäminen noista kasvihuonepäästöistä asumisen ja liikenteen osalta. Kun maamme on suuri ja liikkua täytyy, niitä tulee väkisinkin. Samoin ilmastollemme emme voi mitään, talojen lämmitys talvella vie hirveästi energiaa ja aiheuttaa päästöjä, mutta jotain rotia toki siinäkin pitäisi olla. Välillä joutuu kärvistelemään yli 20 asteeseen lämmitetyissä tiloissa, ja se on kyllä liikaa. Mielestäni talvella, kun ulkona paukkuu pakkanen, ei sisälläkään tarvitse liikkua t-paidassa. Lisää vaatetta päälle!
Mutta tämä meikäläisten järjetön punaisen lihan mättäminen! Sitä pitäisi jo ihan terveyssyistä vähentää reippaasti. Vähemmän mutta parempaa, eli vain harvoin ja silloinkin jotain eettisesti kestävämpää kuin tehotuotantoliha. Luomua, niittylihaa tai riistaa.
UGH. Voisin jatkaa näistä asioista vaikka kuinka pitkään, mutta eiköhän tuossa tullut ne tärkeimmät 😉
Elina | Vaihda vapaalle
Kiitos! 🙂 Hyviä pointteja sulla kommentissasi. Olet kyllä niin oikeassa tuon suhteen, että meidän leveyksillä asuminen kuluttaa ihan väkisinkin energiaa huomattavasti enemmän kuin jossain etelämmässä. Autolla ajelusta tulee joskus podettua huonoa omaa tuntoa, mutta meidän molempien pitäisi vaihtaa työpaikkoja tai asuinpaikkaa, jos haluaisimme luopua edes toisesta autosta. Ei kovin houkutteleva vaihtoehto sekään.
Pirjo
Niin totta ja täyttä factaa joka sana. Kiitos Elina jälleen kerran asiapitoisesta ja erittäin hyvästä blogista.
Elina | Vaihda vapaalle
Kiitoksia sinulle mahtavan kannustavasta kommentistasi. 🙂
Pirjo Skopa
Niin totta ja täyttä factaa joka sana. Kiitos Elina jälleen kerran asiapitoisesta ja erittäin hyvästä blogista.
Katja / Lähtöselvitetty
Minä olen aina ollut todella huono shoppailija – niin kotona kuin matkoillakin. Vihaan ostoksilla käymistä ja erityisesti vaatteiden sovittamista, ja siksi en tiedä mitään ikävämpää, kuin käyttää lomapäiviä ostoksiin. En siis ole koskaan ollut sitä tyyppiä, joka lähtee reissuun tyhjillä laukuilla ja palaa täysillä takaisin, vaan raahaan samat ikivanhat rytkyt molempiin suuntiin. Valitettavasti kuitenkin sorrun liian usein H&M:n ja muiden halpaliikkeiden vaatteisiin, kun jotenkin niistä tuntuu saavan vaatteet helposti. Tässä asiassa minun pitäisi vähän parantaa tapojani, mutta onneksi niitä vaatteita ainakin tulee ostettua todella harvoin. Minun suurin kauhistuksen aiheeni matkoilla ovat Primarkit, joiden valtavia paperikasseja ihmiset kantavat ylpeinä ympäri kaupunkeja. Niin halpoja vaatteitahan kannattaa aina ostaa paljon kerralla – vaikkei tarvitsisikaan.
Tekstiilijätteitä ei muuten saisi enää laittaa kaatopaikkajätteeseen, vaan ne pitäisi aina toimittaa omiin keräyspisteisiin. Ainakin H&m, KappAhl ja monet muut ketjut ottavat tekstiilijätettä vastaan.
Minun suurin syntini kuluttamisen saralla ovat juuri nuo lapset, jotka mainitsit. Kolme lasta lisää energiajalanjälkeä hyvin paljon, mutta onneksi siinäkin voi tehdä valintoja. He ovat jo varhain oppineet, ettei äiti tykkää shopata, kun uudet vaatteet ovat todellakin luksusta. Yleensä hamstraan kaikkien muiden ylijäämiä, joita sitten käytetään aivan viimeiseen saakka.
Anni | Rajatapaukset
Olen itsekin herännyt parin viime vuoden aikana kertakäyttömuodin järjettömyyteen. Ja kuinka itsestään selvänä sitä on itsekin aikoinaan pitänyt että tokihan vaatteita voi aina lisää ostaa. Nykyään pidän shoppailua enemmän rasitteena kuin hyvänä ajanvietteenä. Pyrin ostamaan Suomessa valmistettua ja mieluusti myös ekologisesti tuotetuista materiaaleista valmistettuja vaatteita. Weecos.com on ollut kotimaisten valmistajien metsästämisessä suuri apu. Toki hintaa on enemmän, mutta yritän sitten vastaavasti ostaa harvemmin ja käyttää pidempään.