Image Alt

Matkablogi

Budapestin vinkkivitoset

Kuten jo aivan ensimmäisessä Budapestin matkasta kertovassa postauksessa kerroin, kaupunki antoi meille itsestään todella positiivisen kuvan kesäkuun loppuun sijoittuneella reissulla. Kaupunkia voi lämpimästi suositella pitkän viikonlopun kohteeksi. Ennen meidän reissua Budapestin lämpötilat huitelivat jopa 30-35 asteen paikkeilla, mutta tipahtivat 20-25 asteen tuntumaan meidän saapuessa kaupunkiin. Tämä sopi oikein hyvin, koska tukahduttava helle ei varsinaisesti ole mikään paras mahdollinen keli kaupunkilomaillessa. Kun asteita oli sopivasti jaksoimme hyvin tallailla ympäri kaupungin katuja. Ihan pelkästään kävellen ei kuitenkaan kaupungissa liikuttu, vaan välillä turvauduttiin myös taksiin tai julkisiin kulkuneuvoihin. Välillä kaikki meni hyvin ja välillä vähän vähemmän hyvin. Pääsimme pitkästä aikaa osalliseksi turistihuijaukseen, onhan nämäkin tietynlaisia kokemuksia. Tässä muutamia vinkkejä, mistä voi olla hyötyä, jos suunnitelmissa on reissu Budapestiin.

 

Lentokentältä kaupunkiin

Tomi varasi etukäteen meille kuljetuksen lentokentältä hotellille Minibudilta. Se maksoi yhdeksän euroa per nenä. Firmalla on pikkubusseja, joihin he pakkaavat samalle suunnalle menevät turistit saman auton kyytiin. Emme varsinaisesti voi suositella tätä vaihtoehtoa ellet ole liikkeellä yksin, jolloin taksi tulisi yli tuplasti kalliimmaksi. Jouduimme odottelemaan kentällä noin 45 minuuttia ennen kuljetusta. Itse kyyti meni kyllä mutkattomasti, mutta tuo odottelu harmitti, koska taksi ei olisi tullut montaa euroa kalliimmaksi.

Tätä nykyä Budapestin lentokentältä pääsee keskustaan myös suoraan yhdellä bussilla. Aiemmin julkisilla liikkumisen vaihtoehdoksi on jäänyt bussin ja metron yhdistelmä. Lippu on halpa (reilun euron), mutta se ei ainakaan meitä houkutellut ison matkalaukun kanssa. Heinäkuun 7. päivästä alkaen lentokentän ja keskustan välille on auennut suora bussiyhteys, johon lippu maksaa 900 florinttia (tämän hetkisellä kurssilla 2,90 €). Lisätietoja siitä löydät täältä. Jos tämä linja olisi ollut toiminnassa jo meidän reissun aikaan, olisimme hyvin voineet kallistua sen puoleen.

 

Budapestin taksit – älä käytä freelancereita

Yksi asia tuli opittua kantapään kautta. Ensimmäisenä iltana Budapestissa taivas täyttyi tummista pilvistä ja kuin hanaa vääntämällä taivaalta alkoi tulla vettä. Olimme joka tapauksessa sen illan kaupunkikierroksen loppupäässä ja suunnitellimme jo hotellille paluuta. Olimme useamman kilometrin päässä hotellilta ja metroasemallekin oli matkaa, joten hyppäsimme ensimmäiseen näkemäämme taksiin. Virhe! Taksi oli keltainen ja sen ikkunassa oli hinnat ja luki Licenced Budapest Taxi. Emme osanneet aavistaa mitään pahaa. Neljän kilometrin matkan päätteeksi tuijotimme ihmeissämme taksamittarin lukemaa. 4700 forinttia. Huh, melkein 15 euroa. Suomessakin olisi varmaan päässyt halvemmalla. Taksikuski selitti, että hän on freelancer ja saa siten määritellä hinnat itse. Ikkunassa olevat hinnat pätee kuulema vain lentokenttäkuljetuksiin, joiden kohdalla on fixed price. Eipä siinä voinut muuta kuin maksaa omasta tyhmyydestään.

Tämän taksin kyljessä lukee freelancer – älä käytä. Viralliset taksit ovat melkein identtisiä, joten kannattaa olla tarkkana.

 

Käytä Budapestissa Taxify sovellusta

Noustessamme freelancer taksista ulos, vieressä oli virallinen Budapestin taksi, joka viittoili meille. Tämä kuski sanoi, ettei freelancer takseja kannata missään nimessä kayttää, koska niiden hinnat on aivan poskettomat. Vähän myöhäistä meidän kohdalla. Tuli huomattua. Samainen kuski vinkkasi meille Taxify älypuhelinsovelluksesta, josta saisimme tilattua helposti taksin, jonka hinnat olisivat ne mitä pitääkin eli suomalaisittain hyvin edulliset. Käytimmekin tätä viimeisenä aamuna mennessämme hotellilta lentokentälle hakemaan vuokra-autoa Armin noutamista varten. Hintaa 22 kilometrin matkalle tuli 7050 forinttia (noin 23 €). Huomattavasti parempi hinta-laatusuhde kuin ensimmäisenä iltana. Taxifyta voimme suositella! Se äppi kannattaa ladata puhelimeen, jos olet suuntaamassa Budapestiin.

 

Budapestin julkinen liikenne

Budapestissa on kattava julkinen liikenne. Metrolinjoja on useita, bussit kulkee, ratikat kolistelee kaduilla ja lisäksi voi vielä hypätä trollikankin kyytiin. Kalusto on melko vanhahkoa, mutta siksi toisaalta näyttävää ja vanhat kulkuneuvot ovat hyvin kunnostettuja. Me ehdimme jo yhden kerran seistä pysäkillä bussia odottelemassa, mutta sitten tuli mieleen kysyä viereiseltä henkilöltä voikohan bussimatkan maksaa käteisellä. Meillä oli pienoinen kielimuuri, mutta jäimme siihen käsitykseen, ettei se onnistuisi, vaan hän viittoi meitä metroasemalle, jossa olisi lippuautomaatti. Sinne me sitten tallustimme ja löysimme itsemme automaatin luota, joka kelpuutti sisuksiinsa sekä seteleitä että luottokortin. Ostimme kymmenen lipun paketin (3000 HUF – noin 9 €) ja se riitti meille parin päivän ajaksi (ja itseasiassa kaksi lippua jäi käyttämättä). Vaihtoehtona on ostaa myös yksittäisiä lippuja tai esim. vuorokausilippu. Niin ja jos oikein haluaa hullutella, aina voi vuokrata tälläisen alla näkyvän poljettavan kaljakärryn!

 

Budapestista voi lähteä myös jokiristeilyille. Tässä kuvassa tosin on risteilijä, jossa ollaan useampia päiviä tai jopa pari viikkoa, mutta pienemmät laivat tekevät esimerkiksi iltaristeilyjä.

Shoppailu Budapestissa

En sanoisi Budapestin shoppailumahdollisuuksia mitenkään erityisen hyviksi. Löytyy sieltä kuitenkin ihan kohtalainen valikoima kauppoja. Suurin osa vaatekaupoista löytyy Váci utcan varrelta Vörösmarty téristä etelään. Sieltä löytyy espanjalaiset merkit Pull&Bear, Bershka ja Stradivarius sekä Desigual. Me (okei, allekirjoittanut hieman mukana kulkevaa aviomiestä enemmän) tykkäämme käydä kohtuullisessa määrin ostoksilla reissuilla. Kävimme nytkin muutamissa kaupoissa, mutta poikkeuksellisesti mitään ei tullut ostettua. Toinen hyvä shoppailupaikka on WestEnd City Center ostoskeskus Nyugati-rautatieaseman vieressä. Kävimme hyvin pikaisesti katsastamassa sen. Sieltä löytyy esim. SuperDryn liike, mutta hyvin pieni sellainen ja hintataso on ihan sama kuin Suomessa. Muuten kauppavalikoima oli pienoinen pettymys.

Varaa reilusti käteistä mukaan

Meille reissun suurin yllätys oli miten huonosti kortti kävi maksuvälineenä Budapestissä. Siinä missä esimerkiksi Etelä-Afrikassa kortti käy joka paikassa, piti Budapestissa kaivaa monessa paikassa forintteja lompakosta. Vaihdoimmekin niitä alkuun ihan liian vähän. Vaihtopisteitä löytyy kaupungista turistialueilta joka toisesta kadun kulmasta. Lentokentällä ei kannata vaihtaa rahaa enempää kuin sen verran, mitä esimerkiksi taksimatkaan tarvitsee. Kurssi oli siellä todella huono. Toisaalta käteisellä maksun vastapainona sitten taas pystyi osassa paikoista maksamaan lähimaksulla. Tekniikka oli joko tosi edistyksellistä tai sitten sitä ei ollut ollenkaan.

 
Follow my blog with Bloglovin

Lue myös edellisen postauksen vinkit siitä, mitä Budapestissa kannattaa tehdä ja kokea.

 

Blogia voit seurata:

Facebook | Bloglovin | Instagram | Twitter 

Comments

 • Laura
  19.7.2017

  meidän kokemus taas kesäkuulta oli se että kortti kävi lähes joka paikassa. Käteistä käytettiin lähinnä siksi kun sitä oli. Ihan yllätyttiin, kuinka hyvin kortti toimi. Metro ym liput kannattaa muistaa leimata – unkari toivotti meidät tervetulleeksi maahan tarkastusmaksulla yhdellä keskustan metroasemista. Lippu oli mutta sitä ei ollut leimattu, 16000 meni viranomaisten taskuun. Edelleenkään en tiedä, koijattiinko turistia vai onko 8000 forinttia per lippu todellakin hinta tästä? muuten julkinen liikenne toimi hyvin, etenkin kaupunkipyörät!

  reply
 • 19.7.2017

  Mä tykkään reissuilla (ja Helsingissä) käyttää julkisia. Joten kun pitää käyttää taksia, on monesti vähän hämmentynyt että pitääkö sopia hinta ja mikä maan taksikulttuuri onkaan. Siksi tykkään hirveästi taksisovelluksista, kun sen hinnan näkee etukäteen, ei tarvitse murehtia käykö kortti vai pitääkö olla käteistä ja mites toi tippi. Uberia en ole siltikään käyttänyt monesti (koska julkisen liikenteen rakkaus), mutta onhan se nyt ihan älyttömän kätevä. Berliinissä se sama sovellus välitti perustaksit. On nykytekniikasta kyllä paljon iloa!

  Mun Budapestin reissusta on hirveän monta vuotta aikaa mutta muistelen että meillä oli jotain säätöä metrolippujen kanssa. Mutta moni asema taisi olla kaunis vanhassa asussaan. Ja ratikat oli silloin myös melko vanhaa kalustoa ja siksi jotenkin tunnelmallisia. Hämäriä muistikuvia. 🙂

  reply
 • 20.7.2017

  Ai että, vanha kunnon taksikoijaus! Vaikka yleensä kyseessä on varsin pienet summat, niin nuo kummasti ottaa päähän ihan julmetusti joka ikinen kerta. Meille kävi sama viimeksi Bukarestissa pari viikkoa sitten, otettiin taksi lentokentällä viralliselta tolpalta ja hintakin oli auton kyljessä ihan oikea, mutta jotenkin kummasti se mittari sitten kuitenkin vain raksutti tuplahintaa ja kuski vaan levitteli käsiään, eikä puhunut englantia. Meinasi verenpaineet nousta aivan liikaa ja pilata fiiliksen aivan täysin, mutta lopulta oli todettava, että ehkä yhden kympin takia ei koko päivää kannata pilata kiukutteluun, kun ei se mitään enää auttaisi. Mentiin uberilla loppuaika.

  Budapest on kyllä ihana kaupunki, sinne voisi hyvin palata uudestaankin!

  ps. en tiedä onko tää jo tiedossa, mutta teidän fiidi ei osoitteenmuutoksen jälkeen oo päivittyny bloglovin’iin, ainakin mä oon ihan hukassa kun fb:ssä päivitykset menee helposti ohi!

  reply
 • Mallu
  9.10.2017

  Shoppailemaan kannattaa mennä china market centtteriin keskustasta n.3km trollikalla. Yksi päivä ei riitä sen kiertämiseen.

  reply
 • 23.10.2018
  reply
 • 24.10.2018
  reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on