GILI GENTING – KUN TURISTI ONKIN NÄHTÄVYYS
Olemme matkailleet aika paljon myös sellaisissa kohteissa, joihin ei turisteja aivan joka päivä eksy, kuten vaikkapa Lesothossa. Meitä on toisissa paikoissa katseltu pitkään ja tultu välillä uteliaina kyselemään asioita. Välillä on haluttu ottaa myös valokuvia meidän kanssamme. Silti sellaista vastaanottoa, jonka saimme Gili Gentingillä Star Clippersin risteilyn yhteydessä, ei ihan heti muistu mieleen. Meitä oli vastassa kokonainen koululuokka teinityttöjä, jotka olivat riemuissaan länkkärituristeista. He halusivat, että heistä otetaan kuvia ja halusivat myös ottaa selfieitä yhdessä meidän turistien kanssa. Kyllä siinä oli hymyt korvissa puolin ja toisin kaikilla!
Gili Genting on hyvin pieni paikka, eikä siellä (ainakaan vielä) käy paljon turisteja. Paikka on niin syrjäinen, ettei sinne ole aivan helppo päästä. Indonesiassa on myös otettava huomioon maan uskonnollisuus. Siinä missä Balilla hindulaisuus on pääuskonto ja näkyy vahvasti lähes joka kadun kulmassa, on islam kuitenkin Indonesiassa valtauskonto noin 80 % väestöstä ollessa muslimeita. Niinpä meidänkin laivamatkustajista moni koki rannalla pienoisen yllätyksen ollessaan vetämässä paitaa olan yli kirmatakseen mereen uimaan. Rannalla olikin vastassa kyltti, joka kielsi bikineissä uimisen. Missään muussa kohteessa vastaavaa kieltoa ei tullut reissulla vastaan, mutta tämä on asia, joka kannattaa Indonesiassa huomioida ja katsella hieman ympärilleen mikä on meininki ennen kuin juoksentelee ympäriinsä bikineissä.
Kuten kuvista saattaa huomata, sää ei varsinaisesti ollut meidän puolellamme Gili Gentingillä. Taivas näytti tummalta. Star Clippersin sporttitiimi oli rannalla sup-lautoineen ja kajakkeineen, mutta me päätimme käydä tutustumassa hieman siihen miltä itse kylä näyttäisi. Jo etukäteen laivalla meille turisteille oli kerrottu, että mitään erityistä nähtävää emme saarelta löytäisi, vaan vastassa olisi hieno ranta ja todellinen aito indonesialainen kylä ilman mitään turistista toimintaa. Se piti harvinaisen hyvin paikkansa. Kävelimme kapeaa ”kylänraittia”, jossa ei autoja kulkenut. Sen sijaan skoottereilla ajelevat paikalliset hymyilivät ja moikkailivat meille iloisesti.
Mitään ihmeellistä nähtävää Gili Gentingiltä ei tosiaan löytynyt, enkä ehkä ihan ensimmäisenä lähtisi sitä omatoimimatkailijalle pysähdyspaikaksi suosittelemaan ellei sitten etsi jotain todella autenttista kokemusta paikasta, jossa saa olla ainoa turisti. Kotieläimet vaeltelivat rannalla ja tiellä vapaasti ja tunnelma oli käsinkosketeltavan leppoisa, lähestyvää myrskyä lukuunottamatta.
Turismin ja palveluiden lisäksi myös jätehuolto loisti poissaolollaan. Ennen matkaa luin paljon ikäviä kokemuksia etenkin Balin likaisista rannoista ja snorklatessa vastaan tulevista muoviroskista. Gili Gentingin ranta oli siisti, mutta tässä ”ojassa” kelluvat roskat todistivat sitä, että lajittelu ja jätehuolto eivät varsinaisesti ole ihan vielä tälle saarelle rantautuneet.
Vaikkei tässä pikkuruisessa kylässä juuri mitään erityistä nähtävää ollutkaan, jouduimme silti ukkosen jyrähtelyn kuullessamme kääntymään harmittavan nopeasti takaisin sille rannalle, jonne olimme pelastusveneellä (eli tenderillä) rantautuneet. Kun pääsimme rannalle, laivaan palaava vene oli jo lähes täynnä myrskyä pakoon pyrkiviä turisteja. Ehdimme vielä kyytiin ja onneksi niin. Aallokko oli jo voimakasta ja vene keikkui melkoisesti.
’
Kun tenderi vihdoin oli Star Clipperin kyljessä, alkoi jännittävin osuus. Tenderi parkkeerataan laivan kylkeen kiinnitettyjen portaiden viereen. Kun aallokko on voimakasta ja sekä rappuset että tenderi keikkuu aaltojen voimasta, ei veneestä laivaan siirtyminen ole mikään aivan helppo juttu. Välillä tenderin ja laivan väliin muodostuu puolen metrin kuilu. Jokainen matkustaja kuitenkin saatettiin henkilökunnan avustamana kunnialla takaisin laivaan. Juuri kun astelimme jo kohti hyttiämme sade alkoi piiskata voimalla laivan kylkiin. Tässä vaiheessa ruokasaliin katettu lounas tuntui ehkä maailman houkuttelevimmalta asialta.
Gili Gentingin ranta olisi ollut todella ihana aurinkoisena päivänä. Valitettavasti säähän ei kuitenkaan voi vaikuttaa. Indonesia on tavallisesti sään puolesta hyvä kohde loppukeväästä ja kesällä. Sadekauden pitäisi loppua huhtikuussa. Nyt se oli kuulema jatkunut kuitenkin jo epätavallisen kauan. Onneksi olimme kuitenkin ehtineet rannasta pois sateen tieltä. Tämän myrskyn jälkeen sää suosi meitä reissulla huomattavasti paremmin ja saimme nauttia auringosta riittämiin!
Huom! Blogi tulee muuttamaan lähiaikoina bloggerista wordpress-alustalle. Jos olet ryhtynyt seuraajaksi bloggerin lukijapaneelin kautta jo ennen kuin blogin osoite oli vaihdavapaalle.fi, et ehkä saa enää ilmoitusta uusista postauksista. Suosittelen tässä tapauksessa päivittämään blogin uudelleen lukulistalle tai seuraamaan blogia jotain muuta kanavaa pitkin.
Risteilimme yhteistyössä Star Clippersin kanssa.