Image Alt

Matkablogi

Norsuja – liikaa norsuja – huikea ilta Zimbabwen safarilla

Yksityisillä safarilodgeilla päivän aikataulut noudattelevat hyvin pitkälti samaa kaavaa. Aamulla herätään aikaisin, syödään kevyt aamupala ja lähdetään muutamaksi tunniksi safarille. Kun aurinko klo 10-11 välillä porottaa jo tulikuumana, palataan takaisin lodgelle. Silloin syödään tuhdimpi aamupala tai brunssi. Päivällä on aikaa rentoutua mukavissa puitteissa ja katsella lodgen luona vierailevia eläimiä. Illansuussa, noin klo 15-17 välillä lähdetään uudelleen noin kolmeksi tai neljäksi tunniksi etsimään eläimiä, jotka aktivoituvat ilman viiletessä yötä kohden.
Pidän ennen kaikkea iltasafareista. En pelkästään siksi, että liian aikaiset aamuherätykset lomalla ovat tuskaisia jopa safarille lähdettäessä, vaan myös upeiden Afrikan auringonlaskujen vuoksi. Aamuisin  kaikki tuntuu jo tapahtuneen. Olemme usein aamulla saapuneet paikalle, kun saaliseläimet ovat jo saaneet saaliinsa kiinni ja syöneet. Toki eläimiä on mukava nähdä kaikissa tilanteissa, mutta se on eri tuntuista nähdä kissapetojen vasta heräilevän päiväuniltaan, venyttelevän ja valmistautuvan illan ja yön metsästykseen. Silloin tuntuu, että toiminta on vasta edessäpäin.
Suuntasimme illalla aamun tapaan Hwangen kansallispuistoon Khulu Ivoryn auton kyydissä huippuoppaan kanssa. Olimme olleet Dardleyn ammattitaitoon todella tyytyväisiä jo kahdella aiemmalla safariajelulla edellisenä iltana ja saman päivän aamuna. Ei tuntunut olevan mitään kysymystä mihin hän ei olisi osannut vastata. 30 vuoden kokemus safarioppaana toimimisessa todella kuului ja näkyi hänen toiminnassaan. 
Ohitimme tutut maisemat ja tihrustimme eläimiä. Kansallispuiston päärakennuksen kohdalla kävimme jaloittelemassa ja pian portin jälkeen ihastelimme seeproja.

Norsuja – liikaa norsuja

Hwangen kansallispuisto on tunnettu valtavasta norsupopulaatiostaan. Meille eurooppalaisille kantautuu lähinnä uutisia, että Afrikan norsujen kanta pienenee. Niitä uhkaa salametsästys ja elinalueiden supistuminen. Siksi hieman oudolta kuulostaakin ensi kuulemalta, että Hwangen kansallispuistossa niitä on liikaa. Puisto on 14600 neliökilometrin suuruinen. 1920-luvun loppupuolella kansallispuistoa ei vielä ollut olemassa, vaan alueen norsukanta oli tapettu lähes kokonaan valkoisten miesten metsästyshurmiossa. Norsuja oli jäljellä enää noin tuhatkunta ja muita eläimiä hyvin niukalti. Sarvikuonot oli tapettu kokonaan. 
Tässä vaiheessa eläimiä ryhdyttiin suojelemaan. Norsujen kanta lähti huimaan kasvuun ja puoli vuosisataa myöhemmin, niitä oli jo 20000 yksilöä. Nyt oltiin uuden ongelman edessä. Norsuja olikin liikaa. Ne tuhosivat kasvuston, eikä niille riittänyt tarpeeksi ruokaa, eikä vettä. Alkoi norsujen kannan harventaminen, jonka tavoitteena oli tiputtaa niiden määrä kestävälle tasolle, jonka arvellaan olevan norsu neliökilometriä kohden eli Hwangen kansallispuiston kohdalla noin 15000 yksilöä. Määrä saatiinkin tiputettua, mutta harvennus lopetettiin ja tätä nykyä norsujen määrä onkin melkoinen, niitä arvioidaan olevan 30000-40000, joka on puiston kokoon ja erityisesti vesitilanteeseen nähden aivan liikaa. 
Aiemmin eläimet vaelsivat kuivan kauden aikaan Botswanan puolelle veden äärelle tai pohjoisen Zambesi-joelle, mutta nykyään ihminen on tukkinut nämä reitit asutuksella, rakennuksilla ja teillä. Eläimillä ei ole enää mahdollisuutta liikkua veden perässä. Tästä johtuen Hwangessa on kymmeniä eläinten juomapaikkoja, jotka on keinotekoisesti rakennettuja ja niihin pumpataan vettä. Silti vesi uhkaa jatkuvasti loppua kesken, koska valtavan suuri norsupopulaatio juo käsittämättömät määrät vettä. Mutta mitään ratkaisuakaan asiaan ei tunnu olevan. Norsujen joukkoteurastus tänä päivänä saisi ihmiset raivoihinsa ja alueen turismi kuolisi siihen paikkaan. Syntyvyyden säännöstelykään ei norsujen kohdalla ilmeisesti ole kovin helposti toteutettavissa. Niinpä Hwangessa vain yritetään pumpata tarpeeksi vettä. Muut eläinlajit kärsivät tilanteesta ja vastaavia satapäisiä laumoja eri antilooppeja, ei ole enää mahdollista nähdä, kuten Hwangessa aikoinaan. Norsut syövät kasvuston ja juovat vedet. Myös turistin silmissä norsut dominoivat Hwangea ja niitä todellakin näkyy paljon! Ei sillä, että se olisi meitä haitannut. Norsut ovat upeita eläimiä.

Ilta-auringon kultaamat norsut

Auringon värjätessä Hwangen maisemaa kullan punertavaksi saavuimme yhdelle puiston suosituimmista juomapaikoista. Katseluun tarkoitetulla paikalla oli paljon muitakin, kouluryhmä mukaan lukien, joten Dardley pysäköi safariautomme hieman sivummalle. Näin meidän ei tarvitsisi katsella norsujen valtaamaa maisemaa ihmisjoukosta, vaan saisimme ihastella jättimäisiä eläimiä rauhassa ilman ympärillä olevaa hälinää. Tuo olikin aivan mahtava veto, koska ihasteltavaa todella riitti. Tuo auringonlaskun hetki ja sundownereiden nauttiminen noin 100 norsun puuhia katsellen jäikin mieleen Hwangen highlightina.

Uskomaton luontonäytös pimeällä

Safarin jälkeen nautimme Khulu Ivoryssa illallisen kahden kesken kynttilän valossa. Se oli katettu siten, että olisimme voineet katsella samaan aikaan uima-altaalle juomaan tulevia norsuja (ihan kuin syömisestä olisi siinä tapauksessa tullut mitään), mutta eivät norsut tulleet. 
Juttelimme illallisen jälkeen pitkän aikaa paikan managerin kanssa Zimbabwen tilanteesta. Se ei ole helppo. Maa on ajautunut huonoon tilanteeseen presidentti Mugaben valtakauden aikana. Matkailijan kannalta Zimbabwe on kuitenkin turvallinen kohde ja maalla on paljon annettavaa. Viktorian putoukset ovat luonnollisesti tunnetuin nähtävyys, mutta saimme olla mukana todistamassa, että myös safarikohteena Zimbabwe on varteenotettava vaihtoehto. Khulu Ivory oli ylittänyt jo meidän kaikki odotukset, kuten näyttää yllättäneen positiivisesti myös lukuisat muut matkailijat, kuten Trip Advisoryn ylistävistä palautteista voi päätellä. Viimeinen uskomaton luontonäytös oli meillä kuitenkin vielä edessä.
Kymmenen aikoihin illalla alkoi haukotuttaa ja päätimme lähteä nukkumaan. Koska Khulu Ivory sijaitsee aitaamattomalla erämaalla, meidät saatettiin turvallisesti tuo lyhyt matka telttakankaasta rakennetulle luksusmökillemme. Emme ehtineet vielä nukkumaan asti, kun ulkoa alkoi kantautua ääniä ja oli pakko siirtyä mökin terassille katsomaan mitä ulkona oikein tapahtui. Norsut olivat saapuneet!

Valaistulla juomapaikalla näkyi ensin muutama kärsäkäs hahmo ja hetken kuluttua niitä oli kymmeniä! Ei tullut mieleenkään mennä nukkumaan, vaan katselimme ja kuuntelimme lumoutuneina Afrikan pimeydessä liikkuvia valtavia hahmoja. Ne ryystivät vettä ensin lammesta, mutta hetken kuluttua äänet kuuluivat päärakennuksen suunnalta ja tajusimme niiden olevan juomassa uima-altaalla. Olimme poistuneet paikalta hieman liian aikaisin. Emme me silti kaukana olleet ja saimme pidätellä hengitystämme istuessamme pilkkopimeällä terassilla, kun vain muutamien metrien päästä meistä kulki monta norsua. Tunne oli aivan uskomaton! Olimme vihdoin todella kokeneet mitä Afrikan yössä tapahtuu ja miltä se kuulostaa.
Yövyimme Khulu Ivoryssa blogiyhteistyön merkeissä, mutta voimme suositella paikkaa safareista kiinnostuneille koko sydämestämme! Täällä todella pääsee lähelle Afrikan luontoa ja eläimiä ilman suurta turistimäärää.
Pysy matkassa mukana:

Comments

  • 7.8.2016

    Otsikkoa lukiessa tuli lähinna mieleen "ei norsuja voi koskaan olla liikaa", mutta olin näemmä väärässä, onhan tuo aika surullinen tilanne kokonaisuudelle. Norsufanina sekoaisin varmaan kyllä itse aivan totaalisesti tuolla! (Totesinkin jo, että täytyy ehkä pistää Zimbabwekin tarkempaan selvitykseen) 😉 Yritin jo katsella tuon paikan saatavuutta yleisimpien varaussivustojen kautta, mutta ne myi vain ei-oota, tai sitten koko mestaa ei ollut tarjonnassa. Paikan omien sivujen mukaan tilaa kuitekin oli, eli mietin että näin trivago-käyttäjänä olisin todennäköisesti ilman teitä autuaan tietämätön koko paikasta jos tuonnepäin majoitusta etsisin. Mietinkin että olisiko teillä hyviä vinkkejä antaa, jos on olemassa joku oma sivustonsa josta etsiä parhaita majoituksia näille safareille, vai bongasitteko tän vaan puskaradion kautta tai hc-googletuksella?

    reply
    • 8.8.2016

      Hyvä, jos näistä postauksistani olisi ollut ihan konkreettista apua ja paikka menee teillä vakavaan harkintaan. Nyt en kyllä yhtään muista mitä kautta löydettiin tämä paikka. Todennököisesti bongasin jossain kuvan norsuista juomassa uima-altaassa ja päädyin sitä kautta Khulu Ivoryn omille sivuille. 🙂 Safaripaikkojen kohdalla bookingit ja trivagot ei tosiaan (valitettavasti) ole niitä ihan parhaita paikkoja etsiä majoitusta, vaan joutuu tekemään enemmän taustatyötä, jos haluaa löytää vähän erikoisempia ja pienempiä paikkoja.

      reply
    • 9.8.2016

      No on kyllä ollut paljon apua (vai sitten haittaa, kun niin ihan liikaa kaikkea kivaa tulee bongattua ;))! Mutta kiitos, näin mä vähän pelkäsinkin että taustatyötä homma vaan vaatii, mutta onneksi se on osa koko homman viehätyksestä matkoja suunnitellessa.

      reply
  • 7.8.2016

    Wau, kuulostaa upealta paikalta. Voisikohan niitä norsuja ohjata jotenkin väljemmille vesille toiselle alueelle? Vaikea tosiaan kuvitella, että norsuja voisi olla liikaa! Sitten joskus kun suunnitellaan ensimmäistä Afrikan matkaa niin tiedän kenen puoleen kääntyä 🙂

    reply
    • 8.8.2016

      Ongelma taitaa juuri olla siinä, ettei niitä väljempiä vesiä, jonne norsut mahtuisi (= olisi tervetulleita) ole. 🙁 Aiemmin norsut vaelsi Botswanan puolelle, jossa on Choben kansallispuisto, mutta sielläkin norsuja alkaa olla liikaa paikan kestävyyden kannalta. Tilanne on tosiaan aika kinkkinen, kun ihmiset ei taida haluta norsuja takapihalleen, eikä kai norsutkaan niille takapihoille oikein halua mennä.

      reply
  • 7.8.2016

    Ihanat kuvat 🙂

    reply
  • 7.8.2016

    Todella mielenkiintoista tuo, mitä kerroitte norsuista! Itse Masai Marassa vierailleena en ollut tuollaista kuullut, eli siellä ei taida olla samaa ongelmaa…Harmillista ja vähän surullistakin, eikä yhtään yllättävää että ihmisellä on taas tässäkin sormensa pelissä (norsujen asuinalueita rajoittava infrastruktuuri jne). Itsehän olen norsujen suurenaystävänä sitä mieltä, ettei niitä koskaan voi olla liikaa mutta näköjään sitten oikeasti voi! Pistää myös miettimään, että kunpa esim. sarvikuonojen suojelemisessa olisi onnistuttu yhtä tehokkaasti..

    reply
    • 8.8.2016

      Sarvikuonojen kannalta suojelu aloitettiin tosiaan liian myöhään. 🙁 Norsukanta elpyi onneksi tosi hienosti, vähän liiankin hienosti. Ei omasta mielestänikään norsuja voi olla liikaa, ihmisten luoma ongelmahan tämä on, kun niiden elinaluetta on rajoitettu niin voimakkaasti.

      reply
  • 13.8.2016

    Kuten tässä taas nähtiin, niin ihminen kyllä osaa pistää luonnon tasapainon ihan sekaisin… Ensin metsästetätään, sitten suojellaan, sitten harvennetaan ja sitten ihmetellään….Hohhoijaa! Mutta mun mielestä norsuja ei voi olla koskaan liikaa, ihmisiä kylläkin 😉

    Tuli muuten mieleen tuosta norsujen tavasta juoda uima-altaasta. Eikai ne reppanat ryystä kloorattua vettä! :O Täällä maatilalla ainakin tuo pomon uima-allas vaatii kamalasti klooria kuumalla säällä, ettei vedessä ala viihtymään levät. Olen nähnyt täällä, että villikissat juo altaasta sekä sorsat käyvät välillä uimassa siinä ja ollut vähän huolissani….

    reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on