Falklandinsaaret osa 2 – Volunteer Pointin pingviiniparatiisi
Falklandinsaarten Volunteer Pointilla näkee vain onnellisia ihmisiä. Voisin väittää, että jokainen joka siellä kävelee, kuljeskelee ympäriinsä naurettavan leveä hymy naamalla. Sillä eihän kukaan voi katsoa pingviinejä hymyilemättä?! Nuo taapertavat, kömpelöt, mustavalkoiset tyypit ovat niin vietävän suloisia, ettei niitä voi olla rakastamatta. Tässä kaikille kevätmasennuksesta kärsiville hieman pingviiniterapiaa ruudun täydeltä!
Ennen uimaan menemistä täytyy saada sulat kuosiin.
Ja sitten menoksi. Kolmen porukassa on hyvä liikuskella.
Meressä odottaa ruoka, mutta niin odottaa myös merileijonat, joiden ruokavalioon pingviinit kuuluvat. Pingviinit pitivät pienen tuumaustauon ennen kuin sukelsivat mereen. Olisi hauska tietää mitä niiden päässä tuossa(kin) tilanteessa liikkuu.
Sitten menoksi!
Ja niin maalla kahdella jalalla liikkuva, lentokyvytön pingviini näyttää yhtäkkiä laineilla samanlaiselta vesilinnulta kuin kaikki muutkin.
Alan kallistua sen kannalle, että pingviinit ovat esteetikkoja. Järjestäen kaikki paikat, joissa olemme pingviinejä nähneet, ovat olleet hyvin kauniita. Falklandinsaarten Volunteer Point rynnii silti ykköseksi, jättäen Etelä-Afrikan Boulders Beachin täpärästi jälkeensä. Olin joitain kuvia paikasta nähnyt jo etukäteen ja tiesin odottaa rantaa (kuten nyt yleensä paikoissa, joissa pingviinejä näkee, daa), mutten silti ollut perehtynyt asiaan niin hyvin, että minulla olisi ollut kokonaiskäsitys alueesta. Se oli suuri. Rantaviivaa on 3,2 kilometriä. Sen takaa alkaa ruohikkoinen alue, jonne pingviinit kerääntyvät omiin ryhmiinsä.
Volunteer Pointilla elää kolmea eri pingviinilajia, kuningaspingviinejä (king penguin), patagonianpingviinejä (magellanic penguin) sekä valkokulmapingviinejä (gentoo penguin). Niitä ei näe alueella juurikaan sekaisin paitsi silloin, kun ne vaeltavat rantaan tai sieltä pois. Muuten lajit pitävät visusti etäisyyttä toisiinsa ja hengaavat omissa yhdyskunnissaan. Patagonianpingviinejä olimme nähneet paljon jo muutamia päiviä aiemmin Punta Tombossa. Hyvä niin, sillä Volunteer Pointissa ne olivat alueella, jonne ei olisi päässyt kuin kävelemällä ranta päästä päähän, eikä meillä valitettavasti ollut siihen aikaa.
Valkokulmapingviinit
Kuningaspingviinien lisäksi myös alla olevissa kuvissa näkyvät valkokulmapingviinit olivat meille uusia tuttavuuksia. Niitä elelee Falklandinsaarilla noin 132000 lisääntyvää paria, joista noin 1000 pitää Volunteer Pointia kotinaan. Falklandinsaaret ovat tälle lajille yksi tärkeimmistä asuinpaikoista. Laji on lievästi uhanalainen.
Kuningaspingviinejä on elellyt Falklandinsaarilla siitä asti (ja varmasti kauan kauan sitä ennen), kun ihminen on ensimmäisen kerran astunut jalallaan saarille. Niiden määrä kuitenkin laski dramaattisesti 1800- ja 1900-luvuilla, kun niitä metsästettiin niiden öljyn ja sulkien vuoksi. Vuonna 1971 Volunteer Pointilla eli enää 30 lisääntyvää aikuista ja alle kymmenen poikasta. Onneksi ihminen joskus myös viisastuu ja näitäkin upeita lintuja ryhdyttiin suojelemaan. Tänä päivänä kuningaspingviinien tila on vakaa, eivätkä ne ole uhanalaisia. Ihminen onnistuu onneksi tekemään myös hyvää ja korjaamaan omia virheitään.
Suurin kuningaspingviiniyhdyskunta Falklandinsaarilla
Volunteer Pointilla elää tällä hetkellä yli 1000 lisääntyvää kuningaspingviiniparia. Vuosittain aikuiseksi kasvaa noin 400-500 poikasta. Yhdyskunta on Falklandinsaarten suurin. Muillakin rannoilla voi nähdä kuningaspingviinejä, mutta pienempinä ryhminä. Falklandinsaarilla kuningaspingviinit ovat elinalueensa äärirajoilla, eivätkä voisi elää lämpimämmässä paikassa. Etelämpänä ja vielä eristäytyneempänä sijaitsevalla Etelä Georgian saarella elää huomattavasti suurempi yhdyskunta kuningaspingviinejä.Volunteer Pointin yhdyskuntakin oli kuitenkin hyvin vaikuttavan näköinen meille, jotka emme ole lajia koskaan ennen nähneet. Ovathan ne huomattavasti suurempia kuin mitkään ennen näkemämme pingviinit, noin 70-100 cm korkuisia. Kaukana taustalla siintää meri. Kaikki pingviinit ovat selkä aurinkoon päin kääntyneenä. Niistä lähtee hassu honottava ääni.
Poikasia ei ollut tähän aikaan vuodesta paljoa, mutta muutamia näimme.
Kaikki aikuiset pingviinit eivät tuntuneet olevan kovin lapsirakkaita ja pikkupingu sai pysytellä visusti vanhempansa kyljessä välttyäkseen muiden teräviltä nokilta.
Aivan liian pian meidän täytyi lähteä jo pois. Olisimme voineet ihastella pingviinejä tuntikausia, mutta valitettavasti meillä oli aikaa vain reilu tunti. Volunteer Point lukeutuu niihin paikkoihin, jonne olisi mahtava palata joskus uudelleen ajan kanssa. Kaukainen sijainti kuitenkin hankaloittaa asiaa. Toisaalta tuo sijainti myös suojelee näitä lintuja. Vuosittain Volunteer Pointilla vierailee noin 3000 turistia. Kuljettajamme kertoi, että seuraavana päivänä Falklandinsaarille oli tulossa kaksi suurta risteilijää ja Volunteer Pointillakin tulisi olemaan huomattavasti enemmän turisteja. Loppujen lopuksi aika pieni osa turisteista kuitenkaan on valmis lähtemään sinne hankalan matkan vuoksi. Pingviinejä ajatellen tämä on vain hyvä asia. Niiden luona vierailemista myös rajoitetaan ja vain 70 autoa päivässä sallitaan alueella. Meidän siellä ollessa autoja oli alle 10. Kun ihmiset vielä levisivät laajalle alueelle, tuntui todella siltä, että Volunteer Pointilla sai kävellä vain pingviinien keskellä ilman muita ihmisiä. Paikka on todella vaikuttava.
Voiko pingviini enää reppanammalta näyttää?
Onneksi tuokin yksilö piristyi hetkessä ja lähti viipottamaan puolelta toiselle keikkuen.
Kuten yleensäkin, paluumatka tuntui sujuvan nopeammin kuin menomatka. Silver Spirit tuli näkyviin lähestyessämme Stanleytä ja pysähdyimme ottamaan kuvan laivasta Falklandinsaarten edustalla.
Ehdimme vielä ostamaan pakollisen jääkaappimagneetin ja lähetimme kortit vanhemmillemme. Pian sitä jo istuttiinkin taas Silver Spiritin pelastusveneessä matkalla takaisin laivalle.
Laiva lähti liikkeelle klo 20 illalla. 98% matkustajista oli tuolloin illallistamassa, mutta me emme malttaneet. Auringonlaskua Falklandinsaarilla emme tulisi ehkä koskaan enää näkemään ja se näytti todella kauniilta. Ei tullut kyseeseen viettää tuota hetkeä syömässä.
Toisaalta The Grill ravintolassa illallistajilla oli melkoisen upeat maisemat. Iso osa ruokailijoista oli kietoutunut viltteihin, vaikka lämpölamput toivat hieman lämpöä. Viileä tuuli kuitenkin puhalsi siihen malliin, että me päätimme mennä myöhäiselle illalliselle pääruokasaliin, kun auringonlasku oli kuvattu.
Lyhyt visiitti Falklandinsaarilla oli ohi. Ihan pinon päällimmäisenä Falklandinsaaret ei uudelleen vierailtavien paikkojen listalla ole sen hankalan sijainnin vuoksi, mutta mikäli joskus elämässä rahaa tulisi olemaan enemmän kuin tarpeeksi, lähtisin erittäin mielelläni tuolle kaukaiselle saariryhmälle uudelleenkin. Mielelläni yhdistäisin samaan reissuun myös Etelä Georgian.
Risteilimme yhteistyössä Silversean kanssa.
Pysy mukana:
Alex
Upeita kuvia hyväntuulen linnuista; pingviinit saavat todellakin hymyn huulille! Ymmärrän varsin hyvin, että Falklandin auringonlasku vei voiton illalliskattauksesta.
Elina / Vaihda vapaalle
Kiitos! Mukavaa, jos postaus sai hyvälle tuulelle. 🙂
Maarit Johanna
Ei mulla muuta, kuin että ihan käsittämättömän suloisia elukoita <3 Tätä postausta on kyllä odotettu! 🙂
Elina / Vaihda vapaalle
Kiva kuulla! 🙂
Laura / RIMMA + LAURA -matkablogi
Aivan upeita olentoja ja niin hienot kuvat! Some day… 🙂
Elina / Vaihda vapaalle
Bucket listille vähän lisäystä. 😀
Maija/Taajamafarmari
Jos jotain saa toivoa lisää niin pingviineistä saa tehdä lisää postauksia! 🙂
Elina / Vaihda vapaalle
Ilman muuta saa toivoa! Suunnitteilla on ainakin yksi pingviinipostaus.
Rva Kepponen
Upeat kuvat!!!
Elina / Vaihda vapaalle
Kiitos! 🙂
Marre
Ihania! Ja poikanen on söpööö!! Ja hyvä että ihmisen käyntejä rajoitetaan ja että ovat vaikeakulkuisen maaston takana, ihminen kun pilaa kaikki paikat mihin pääsee.. Villieläimet pärjäävät paremmin ilman meitä..
Elina / Vaihda vapaalle
Niinhän se todella on, että eläimet pärjäisivät paremmin ilman ihmisiä. Moni laji olisi vielä olemassa, jos ihminen ei olisi metsästänyt niitä sukupuuttoon tai kaatanut niiden koteja laidunmaaksi. :/
Maarit
No onhan ne nyt herttaisia! Falklandinsaaret tuntuu aika kaukaiselta ja tavoittamattomalta näin äkkiseltään, mutta on ollut varmasti mahtava kokemus päästä käymään tuolla. Ihan paratiisilta näyttää! Tuo kuva jossa ovat rykelmässä ja näkyy vaan harmaan eri sävyt ja sitten nuo kelta-oranssi-valkoiset kuviot on jotenkin ihan tauluainesta yksinkertaisuudessaan. Ihanan raikkaat kuvat!
Elina / Vaihda vapaalle
Kiitos! Pingviinit todella on herttaisia, vaikkeivat välttämättä lajitovereitaan kohtaan. 😀 Onhan se ihan fakta, että Falklandinsaaret on tosi kaukana ja vaikeasti tavoitettava kohde, muttei nyt ihan mahdottomuus sentään. 🙂
Nunu / Aina lähelläni
No nyt en kyllä kestä – aivan ihania nuo pingviinit!!! <3 😀 Ihana postaus hurmaavine auringonlaskuineen 🙂
Elina / Vaihda vapaalle
Kiitos paljon! 🙂
Anonyymi
Mä en kestä! Pingviinit on jotain niin suloista! Siitä johtuen tuolla kaikki varmasti juurikin kulkevat leveä hymy huulilla kuten kirjoitit. Kiitos taas huimaavan upeista kuvista ja loistavasta kirjoituksesta.
-Marika
Elina / Vaihda vapaalle
Kiitos sinulle kommentista. 🙂
Tutkimusmatkailija
Käsittämättömän hieno yhdistelmä tuo upean värinen meri, valkoinen hiekka ja pohdiskeleva pingu! Jotain inhimillistä – ja silti niin erilaista – noissa hassuissa tyypeissä on! Ja upea auringonlasku – syödä ehtii myöhemminkin! 🙂
Elina / Vaihda vapaalle
Niin, ajattele miten pingviini voikin näyttää pohdiskelevalta. 😀 Kiitos kommentista!
Erja/ Andalusian auringossa-blogi
apua 🙂 hymy nousi naamalle jo ensimmäisten lauseiden jälkeen. Ihan oikeassa olet – eihän oista voi kuin hyvälle tuulelle tulla. Joskin kakkoskuvassa näyttäisi siltä, että olisi vakavammankinlaatuinen parisuhdekeskustelu käynnissä 🙂
Elina / Vaihda vapaalle
Joo, pingviinit ei tosiaan lajitovereitaan kohtaan vaikuttaneet kovin ystävällisiltä, mutta onneksi eivät sentään meitä turisteja nokkineet. Saatiin ihan rauhassa olla hymy naamalla.
Kohteena maailma / Rami
Onhan nuo sellaisia kokemuksia, että varmasti muistaa lopun elämän. Miehesi ilmeisesti kuvassa esiintyy kameran kanssa, missä näkyy kohtalaisen isokokoinen frakkipukuinen kaveri – hauska kuva 🙂
Mikäli olen oikein katsonut pingviinidokumenttejä, niin vanhemmat saavat olla poikasistaan tarkkoja. Nimittäin usein muut naispuoliset pingviinit varastelevat toisten poikasia itselleen. Eli pelkkä nokkiminen ei ole ainoa vaaramomentti pienokaisille.
Elina / Vaihda vapaalle
Kyllä, Tomi on tuossa yhdessä kuvassa kuningaspingviinin kanssa. 🙂 Tuo olikin ihan uutta tietoa, että pingviinirouvat yrittävät viedä toisten poikasia. :O
Henna /suurin onni
Pinguja! Meillä Pingu-lastenohjelma on tällä hetkellä pienoinen hitti 🙂
Olemme nähneet pingviinejä vain Etelä-Afrikassa, mutta nuo kuningaspingviinit houkuttelisivat todella paljon. Isoja kavereita tosiaan ovat, eikä sitä kokoa varmasti tajua kunnolla, ennen kuin itse näkee. Ja rannankin täytyy olla aivan upea, jos Boulders Beachin voittaa, sillä se on myös kaunis kuin mikä. Johan tässä alkaa olla näiden postausten myötä aikamoinen hinku Etelä-Amerikkaan… jospa nyt kuitenkin kävisi sitä pohjoista kaveria ensin koluamassa… meillä on muuten suunnitteilla valasristeily Washingtonin osavaltiossa, jee! 🙂
Elina / Vaihda vapaalle
En kyllä yhtään ihmettele, että pingviinit on lasten suosiossa tv-ohjelmissa, kun nuo hassut linnut saavat aikuisetkin niin hyvälle tuulelle. Teillä tulee kyllä mahtava reissu Pohjois-Amerikkaan ja se eteläinen osa odottelee siellä kyllä tulevia reissuja. 🙂
IKILOMALLA
Olipa tässä hyvänmielen pingviiniterapiaa ihan roppakaupalla! Niin ihania otuksia kerta kaikkiaan!
Täällä Uudessa-Seelannissa Pingviinit ovat pysyneet piilossa, ja rantoja ovat vartioineet vain jättiläismäiset merileijonat. Liekö syönneet koko pingviinikannan!?! :0
Meille tuttuja ovat ainoastaan maailman pienimmät pingviinit, joita kävimme tapaamassa Australiassa syksyisessä iltahämärässä. Hassu ääni ja vaappuva kävelytyyli on kertakaikkisen huvittavaa katseltavaa!
Lähtisin NIIN mielelläni tapaamaan myös näitä isoja kavereita! Toivottavasti vielä jonain päivänä!
Titta & Thomas
Elina / Vaihda vapaalle
Voi harmi, ettette ole onnistuneet vielä näkemään pingviinejä. Toivottavasti niitäkin vielä osuisi eteen, vaikka minä tykkään kyllä merileijonistakin. 🙂 Mahdoittekohan olla Philip Islandilla pingviinejä katsomassa Ausseissa? Se oli meille ensimmäinen paikka, jossa näimme pingviinejä.
aNNiKa
Niin huippuja kuvia, että en kestä! Ihan kuin nuo pari pingua pitäisivät toisiaan kädestä veteen mennessään 🙂 Nyt ehkä ymmärrän miksi Argentiina haluaa saaret itselleen 😉
Mika / Lähtöportti
Ovathan nuo tosi sympaattisia eläimiä! Olen nähnyt monta pingviini-dokumenttia ja lukenutkin pingviineistä jonkin verran. Mielenkiintoista tietoa, että Falklandinsaarten olosuhteet on kuningaspingviinien äärirajoilla. Toivotaan, ettei ilmastonmuutos aiheuta pahoja ongelmia tulevaisuudessa…
Olen muuten nähnyt niin paljon erilaisia pingviiniaiheisia piirrettyjä, että voin hyvin kuvitella miten ne ovat itse laittaneet paikoilleen tuon "Penguins only" -kyltin 😀
Annika | Travellover
Voi ei! Pingviineistä ei koskaan voi olla liikaa kuvia (kuten ei norsuistakaan). Näiden ja Galapagossaaarten kilppareiden näkeminen olisi vielä unelmani. Olen nähnyt pingviinejä (jotain pientä lajiketta) vain eläintarhoissa, joissa pikkukavereiden paikka todellakaan ei olisi!
Miika ♥ Gia | matkakuume.net
Voihan vinde miten mainioita tyyppejä! Ja upeita kuvia, jälleen kerran!
Onpa hassua tuo muiden pingviinien käytös on taaperoita kohtaan – oletko paneutunut missään vaiheessa siihen että miksi ne saattavat sorsia muiden poikasia?
Olen muuten ihan totaalinen auringonlaskufriikki. Kesällä melkein vaatimalla vaadin aina olla jokainen auringonlasku katsomassa, samoin matkoilla _aina_. Ihan sama missä ollaan, mutta auringonlasku pitää nähdä. Hauska kuulla etten ole ainona. 🙂
Milla - Pingviinimatkat
Ehkä sanomattakin selvää, että meikän sydän läpättää täällä sellaista tahtia ettei tosikaan <3 Voi suorastaan kuulla miten nuo kolme kaverusta jutustelevat keskenään 😀 Olen joskus jossakin dokumentissa nähnyt myös kuinka keisaripingviinit kiusasivat toisten poikasia, mutta en valitettavasti muista mikä siihen oli syynä. Kiinnostaa siis myös kuulla jos tähän löytyy selvyyttä. Noille saarille olisi kyllä upea päästä käymään, näyttää todella komealta!