Image Alt

Matkablogi

Etelä-Afrikan pingviinit

Joskus kauan aikaa sitten minulla oli mielikuva, että pingviinit asuvat arktisilla alueilla. Yhdistin niihin mielessäni jään ja lumen. Kenties se johtuu siitä, että luontodokumenteissa taidetaan useimmiten esitellä Antarktiksen valtavia kuningaspingviinejä. Mutta pingviinejä nähdäkseen ei välttämättä tarvitse pukeutua toppavaatteisiin. Ensimmäisen kerran näimme pingviinejä Australiassa Philip Islandilla (muistan tosin palelleeni silloin ja haaveilleeni toppatakista). Siellä pienet frakkiasuiset tyypit nousevat pimeän tultua merestä ja taapertavat pesäkoloihinsa. Tästä jokailtaisesta tapahtumasta on tehty melkoinen turistishow, mutta kuitenkin pingviinejä kunnioittaen. Turistien on istuttava hiljaa heille varatuilla penkeillä, jotta pingviinit uskaltavat nousta merestä. Niitä ei saa kuvata lainkaan, jotta salamavalot eivät häikäise niiden herkkiä silmiä. Philip Islandin pingviinien näkeminen oli omalla tavallaan upea kokemus, mutta ehkä hieman liian show-tyyppinen. Sitä paitsi muistot siitä ovat vain mielessä, kuvamateriaalia niistä ei jäänyt, lukuunottamatta niitä paria eksynyttä yksilöä, jotka näimme olimme nähneet aiemmin päivällä.
Etelä-Afrikassa on paikka, jossa tietääkseni pääsee kaikkein helpoiten maailmassa näkemään luonnonvaraisia pingviinejä. (Olen mielelläni väärässä tämän asian suhteen ja haluaisin kuulla, jos se jossain onnistuu vielä helpommin, huomioon ottaen lentomatkan Suomesta.) Meinasin ratketa riemusta, kun Etelä-Afrikkaan tutustuessamme luin tästä paikasta. 
Boulders Beach sijaitsee Simon’s Townissa reilun 40 kilometrin päässä Kapkaupungista ja sinne on hyvin helppo päästä bussilla tai vuokra-autolla. Me olimme varanneet majoitukset Simon’s Townista ja heitettyämme matkatavaramme huoneeseemme suuntasimme alkuillasta pingviinejä katsomaan. Emme ehtineet kävellä edes parkkipaikalta pois, kun näimme jo ensimmäiset pingut, jotka eivät piitanneet pätkääkään kameralla niitä osoittelevista turisteista.
Maltoimme sentään poistua parkkipaikalta ensimmäisten pingviinien luota, koska tiesimme jonkin matkan päässä olevan paaaljon enemmän näitä mustavalkoisia lintuja. Jo pelkästään maisemat olivat todella mahtavat, mutta kun niihin sisältyi lisäksi pingviinejä, oli paikka erittäin mahtava.
Näimme jo kaukaa, että rannassa oli melkoinen määrä pieniä taapertajia!
Boulders Beach kuuluu Pöytävuoren kansallispuistoon. Se on perustettu vuonna 1983 pingviinien suojelemiseksi. Alueella kulkee kaiteelliset kävelysillat (onko boardwalkille mitään suomenkielistä nimeä?), jotta ihmiset eivät kulje pingviinien seassa, vaan linnut saavat olla rauhassa. Näiden kävelysiltojen ansiosta pingviinejä pääsee katsomaan vaikka pyörätuolillakin.
Maksoimme alueelle 60 randin eli alle viiden euron kansallispuistomaksun. Joku haukkui sitä netissä kalliiksi, mutta meidän mielestämme se oli hyvin pieni hinta näin upeassa paikassa vierailusta. Etenkin, kun raha käytetään edes osittain pingviinien hyväksi. Pelkästään itselleen tuolla rahalla ei toki pingviinirantaa saa, vaan näkymät joutuu jakamaan muiden innokkaiden pingviinifanien kanssa. Meidän saapuessamme paikalle, siellä oli niin paljon porukkaa, että jouduimme hetken odottelemaan katselutasanteen reunalle pääsyä, mutta jonkin ajan kuluttua paikalla oli enää kourallinen ihmisiä.
Kaikki olivat pakkautuneet pääkatselupaikalle ja vastapäisellä tasanteella oli reilusti tilaa. Kun me siirryimme sinne, siellä ei ollut enää ketään.
Boulders Beach on kaunis paikka ja pingviinit olivat aivan mahtavia. Jos
jokin on hyvän mielen paikka, niin tämä. Eihän kukaan voi katsella
näitä vaappuvia ja kompastelevia olentoja muuten kuin leveä hymy
naamallaan!
Pingviinien joukkoon mahtui luonnollisesti sekä aikuisia että nuoria yksilöitä. Teinipingviinit olivat osittain melko rähjäisen näköistä porukkaa, kun pörröinen vauvan untuvapeite oli osittain jo lähtenyt ja alla odotti slimmi, mustavalkoinen sukeltajan asu.
Pingviinit eivät muuten ole mitenkään sattumalta mustavalkoisia. Kun ne uivat ja sukeltavat, valkoinen vatsa toimii suojavärinä, jotta alempana uivat saalistajat eivät huomaisi niitä niin helposti. Vastaavasti taas ylhäältä katsottuna musta selkä suojaa tummaa merenpohjaa vasten.

Pingviinit sukupuuton partaalla

Näitä kuvia katsoessa voi näyttää siltä, että pingviinejä on paljon. Afrikanpingviini on kuitenkin uhanalainen laji. 1800-1900-vuosituhannen vaihteessa pingviinejä uiskenteli Etelä-Afrikan ja Namibian rannikoilla 3-4 miljoonaa. Vuoteen 2000 mennessä määrä oli tipahtanut 200 000 yksilöön. Vuonna 2010 afrikanpingviinejä oli enää 55000. Pingviinien on todettu olevan hyvin herkkiä ilmastonmuutokselle. Saasteiden ja öljyvalumien lisäksi kohonnut ilmaston lämpötila on vähentänyt niiden pääravintoa, kaloja. Jos afrikanpingviinien määrä laskee yhtä voimakkaasti kuin edeltäneinä vuosina, laji kuolee sukupuuttoon 15 vuoden sisällä (lähde).
Boulders Beachilla pingviinejä pyritään auttamaan kaikin tavoin. Päärannalla ei luonnollisestikaan saa kävellä, eikä sen edustalla saa edes meloa. Lisääntymistä pyritään tukemaan keinotekoisilla pesäkoloilla.
Boulders Beachin yhdyskuntaan kuului vuonna 2011 reilut 2000 pingviiniä. En löytänyt sitä tuoreempaa lukua. Ehkäpä lintuja on sen verran työlästä laskea, ettei niitä ynnätä yhteen ihan joka vuosi. Toivon kovasti, että pingviinien määrä lähtisi nousuun.
Usko tai älä, mutta Boulders Beachilla voi myös uida pingviinien kanssa! Ei päärannalla, mutta hieman syrjemmässä. Ne eivät kuulema välitä ihmisistä pätkääkään, mutta mikäli joku yrittää sörkkiä niitä, hän saa tuntea ihossaan vahvan nokan iskun. 
Marraskuussa, meidän vieraillessa Bouldersilla, Etelä-Afrikassa oli vasta kevät, sää oli tuulinen ja aijoittain hyvinkin viileä. Ei siis tullut mieleenkään lähteä uiskentelemaan pingviinien kanssa, vaikka se ajatuksena kuulostaakin äärimmäisen houkuttelevalta. Hetken aikaa pohdin kuinka fiksua on antaa turistien polskia uhanalaisten lintujen kanssa, mutta ilmeisesti ne eivät pesi lainkaan tällä kallioisella rannalla, joten kaipa se on ihan ok. Meiltä tuo uimaranta jäi valitettavasti väliin, sillä palatessamme takaisin sen suuntaan, alkoi ripsiä vettä. Noh, ehkä joku toinen kerta!
Boulders Beach on se kaikkein tunnetuin paikka nähdä pingviinejä Etelä-Afrikassa, muttei suinkaan ainoa. Tulossa on siis jossain vaiheessa toinenkin pingviinipostaus. Pysyhän kanavalla ja kerro:
Voiko kukaan olla pitämättä pingviineistä?! 

Comments

  • 17.3.2015

    Pingviinit <3 Jälleen tiedän minne mennä! Kiitos helppo pyörätuolille -havainnosta 🙂

    reply
  • 17.3.2015

    Tuo on kyllä aivan ihana paikka ♥ Ja ei voi olla pitämättä pingviineistä! Tai ainakaan sellaiseen ihmiseen ei voi luottaa… menee ehkä samaan kategoriaan kuin ihmiset, jotka eivät tykkää jäätelöstä 😀

    reply
    • 17.3.2015

      Hahhah 😀 Pingviinit ja jäätelö. Ne muuten sopii noin niin kuin muutenkin aika hyvin yhteen. Onhan sen Valiokin keksinyt 😉

      reply
  • 17.3.2015

    Fantastinen paikka ja elämys nähdä noin paljon pingviinejä yhtä aikaa. Huikeita kuvia.

    On ne kyllä ihania taapertajia nähdä luonnossa. Toivoa sopii että laji ei kuole sukupuuttoon.

    reply
    • 17.3.2015

      Kiitos 🙂 Pingviinit on kyllä niin upeita, että soisin tulevienkin sukupolvien pääsevän näkemään niitä luonnossa, eikä pelkästään vanhoissa kuvissa.

      reply
  • 17.3.2015

    Nää on kyllä niin hellyttäviä! Pakko tarttua tuohon, että oon itse ihmetellyt samaa kun netissä monesti naristaan jostain muutaman euron pääsymaksuista luonnonpuistoihin tms. Se tuntuu ihan järjenvastaiselta, että ensin on valmis matkaamaan maailman ääriin ja sitten siellä perillä miettii niitä maksuja 😀 Itse ainakin maksan mielellään kun saa rahalle vastinetta ja niillä varoilla kuitenkin usein ylläpidetään tarkeitä asioita noissa puistoissa. 🙂

    reply
    • 18.3.2015

      Juurikin näin! Ymmärtäisin, jos kyse olisi oikeasti kalliista hinnoista, mutta kun ei edes ole.

      reply
  • 17.3.2015

    Voi että pingviinit on ihan mun lemppareita! Ne on vaan niin sympaattisia 🙂 Mäkin luulin, että niitä asuu vaan kylmässä.. kaikkea sitä oppii 😀 Tosi kiva postaus!

    reply
  • 17.3.2015

    Ihanat pingviinit ja upeat kuvat 🙂
    Eihän kukaan voi vastustaa pinkkuja.

    reply
  • 18.3.2015

    Oon myös käynyt sekä tuolla Australian Philip Islandilla että Etelä-Afrikan Simon's Townissa ja olen täysin samaa mieltä, pingviinit on kyllä jollain tavalla todellisia symppiksiä! Käveltiin myös sen uimarannan läpi ja se oli jotenkin tosi epätodellinen näky kun pingviinit uiskenteli ja käyskenteli samalla rannalla ihmisten kanssa eikä niitä näyttänyt yhtään haittaavan ihmisten läsnäolo 😀 Onneksi ihmisiä ei ihan joka paikkaan kyseisellä alueella päästetä…!

    reply
    • 18.3.2015

      Hyvissä matkakohteissa säkin olet käynyt 😉 Ja todellakin, ei ihmisiä ihan joka paikkaan tarvitsisi päästää, mutta eipä nuo pingut tuntuneet ihmisistä pahemmin välittävän.

      reply
  • 18.3.2015

    Voi mikä elämys!!! Rakastettavia otuksia nuo pinkut ja tosi älykkäitäkin 🙂

    reply
  • 18.3.2015

    Voi mita sopoliineja!! Ja mahtavat maisemat. Voi kun joskus paasisi Etela-Afrikkaan! Kuulostaa kylla oudolta, etta uhanalaisten pingujen kanssa saa uida! Samoin mietin, etta miten joitain pingviineja ei saa kuvata herkkien silmien vuoksi mutta joitain sitten saa..?

    reply
    • 18.3.2015

      Etelä-Afrikka on ihan huippu! Toivottavasti pääset joskus käymään. Näitä Boulders Beachin pingviinejä pääsee katsomaan vain valoisalla, joten harva ihminen todennäköisesti käyttää salamaa. Sen sijaan ne Australian pingviinit taas liikkuvat maalla lähinnä vain pimeällä, joten kaikki kuvaisivat vain salaman kanssa. Siitä se ero varmaankin tulee 🙂

      reply
  • 18.3.2015

    Pingviinit on kyllä todella symppiksiä! Kiitos muuten myös kohdevinkistä, sillä matkustamme ensi talvena Etelä-Afrikkaan ja lentoliput Kapkaupunkiin on jo s-postissa…Simon's Town ja Boulders Beach merkitty muistiin 🙂 Ajoitteko muuten Garden Routen tai osaa siitä?

    reply
    • 18.3.2015

      Hyvän valinnan olette tehneet! 🙂 Tulossa on useampikin postaus Kapkaupungin lähimaastosta, mutta Garden Routea emme ajaneet. Kannattaa käydä katsomassa http://www.rentomatkablogi.net Sieltä löytyy muistaakseni juttua Garden Routelta ja muualtakin Etelä-Afrikasta 🙂

      reply
    • 18.3.2015

      Tuohon blogiin emme olleet vielä aiemmin löytäneetkään. Näköjään kovasti asiaa juuri meidän tulevan kohteemme tiimoilta. Kiitos vinkistä Elina!!

      reply
    • 20.3.2015

      Eipä kestä! Hyvä, että löytyy täsmätietoa 🙂

      reply
  • 18.3.2015

    Mainioita viikareita 😀 Ihania kuvia, innolla odottelen seuraavaa pingu-juttua!

    reply
  • 18.3.2015

    Aivan upeita otuksia! (: Pääsispä itekkin näkemään noita luonnossa.

    reply
  • 18.3.2015

    Ihania pinguja! <3 Ei todellakaan voi olla tykkäämättä. Etelä-Afrikan seudut houkuttelee näitten sun kertomusten jälkeen aika paljon.

    reply
  • 18.3.2015

    Awwww, en kestä!! <3

    reply
  • 18.3.2015

    Luulen että sellaista tosikkoa ei löydy joka ei pingviineistä pitäisi 🙂
    Tosi mukavat kuvat!
    Onhan tuo aika iso yhteisö, eikä taida olla vihollisiakaan, joten toivotaan parasta tälle yhteisölle!
    Ehdoton suosikkini on keisaripingviini ja sen yhteisön lastentarhat ym.

    reply
    • 20.3.2015

      Kiitos 🙂 Tämän ja muidenkin pingviiniyhteisöjen suurin uhka taitaa olla ilmastonmuutos ja sen myötä ravinnon häviäminen. Toivon tosiaan, että laji selviytyisi ja pingviinit eläisivät maapallolla vielä satojen ja tuhansienkin vuosien päästä.

      reply
  • 19.3.2015

    Varmasti hyvänmielen paikka, ja hyvää mieltä nämä kuvatkin toivat! Aivan ihania otuksia. Enpä ollut ikinä ajatellut tuota suojavärijuttua, mutta niin se vaan taitaa olla että luonnossa kaikki on mietitty loppuun saakka.

    reply
    • 20.3.2015

      Kiva kuulla, että kuvat toi hyvää mieltä 🙂 Luontoäiti tosiaan on miettinyt ihan kaiken mahdollisen!

      reply
  • 19.3.2015

    Ihania pingviinejä! 🙂 Noista ei voi olla kyllä tykkäämättä.

    reply
  • 19.3.2015

    Awwww!!! Luin tämän jo aiemmin, mutta oli pakko päästä vielä katsomaan kuvat suurempina kuin kännykän ruudulta. Niin ihania otuksia. Ei symppiksempiä olekaan <3 Kilroylta vai miltä se mahtoi ollakaan kun bongasin jonkun vapaaehtoistyön näiden Boulders Beachin pingujen pariin. Ainakin sen aamun verran olin ihan lähdössä 😀

    reply
  • 20.3.2015

    Ihania nää sun kuvat ja pingut! Hurjaa, että yhdyskunta on noin pieni – verrattuna siihen Patagoniaan miljoonaan (!) pingukävijään. Olisi mahtavaa päästä Etelä-Afrikkaan noita ihailemaan, vaikken varmaan uskaltaisi uimaan niiden kanssa 🙂

    reply
    • 20.3.2015

      Kiitos 🙂 Huh! On kyllä yhdyskunnan koolla eroa. Patagonian pingut ei sitten varmaan ole (ainakaan niin) uhanalaisia ja hyvä niin.

      reply
  • 20.3.2015

    Paremmasta tiedosta huolimatta yhdistän edelleen pingviinit toppatakkeihin 🙂 Ihania kuvia, pingviineistä ei tosiaan voi olla pitämättä!!!

    reply
  • 20.3.2015

    Millä linsseillä sä kuvailet?

    reply
  • 21.3.2015

    Aivan ihania! hyvät kuvat!
    minulla on kanssa haaveissa vapaiden pingviinien ja vapaiden delfiinien näkeminen 🙂

    reply
  • 22.3.2015

    Voi miten sympaattisia eläimiä. Ihan tuli hyvälle tuulelle kun katseli näitä sinun upeita kuvia. Tuo on paikka, jossa minäkin viihtyisin ehdottomasti. Ja minun mielestä kukaan ei voi olla pitämättä pingviineistä =D.

    reply
    • 22.3.2015

      Mukava kuulla 🙂 Tuo paikka olisi kyllä varmasti monelle mieleen. Kunpa näitä olisi maailmassa enemmän.

      reply
  • 22.3.2015

    No ei voi! Mää en kestä <3 😀 Pingviinien näkeminen luonnossa oli itsellenikin yksi elämän huikeita kohokohtia!

    reply
  • Juho Toivonen
    4.8.2019

    Kävimme juuri katsomassa pingviinit. Olivat todella ihania. Maksoimme noin 100 randia oli sen arvoista 19.07.19 -27.07. 19 T Juho

    reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on