Matkalle Peruun?
Peru oli paljon sympaattisempi ja turvallisempi matkailumaa kuin mitä osasin odottaa. Kymmenen päivää vierähti Perussa kepeästi. Tunnustan ennen matkaa kitisseeni Tomille hieman siitä, että matkakohteemme muuttui minun toivomastani Costa Ricasta Tomin haaveilemaan Peruun, kun Travelzoon kautta löytyi tarjous tuosta ryhmämatkasta. Näin jälkikäteen olen kuitenkin todella iloinen, että suostuin luopumaan (toistaiseksi) Costa Ricasta ja lähtemään Peruun, koska ihastuin maahan todella paljon!
Kauas on pitkä matka, mutta usein se kannattaa. Voisin sanoa, että tämä oli kulttuurimatka. Perulainen kulttuuri ja historia on hyvin voimakasta. Sitä ei voi ohittaa huomaamatta. Kaupungeissa asuvat ihmiset alkavat muistuttaa ympäri maailman toisiaan, mutta etenkin maaseudulla eron huomaa. Perussa on uskomattoman ystävällisiä ja onnellisen oloisia ihmisiä. Ei elämä Perussa varmasti ole pelkkää ruusuilla tanssimista, mutta yleisesti ottaen elämän asenne on paljon rennompi kuin länsimaissa.
Olen koonnut tähän joitain kysymyksiä mitä meille on esitetty Peruun matkustamiseen liittyen.
Paljonko lennot Peruun maksaa?
Hain pikaisesti Skyscannerista lentoja ja edullisimmat hinnat (marraskuu 2014) näyttävät olevat reilun tonnin luokkaa. Matkustusaika on noin vuorokauden. Vaihdoista riippuen hieman ali tai yli. Käytännössä ainoa vaihtoehto on lentää Limaan. Toki voit katsoa lentoja myös Cuscoon, mutta sinne lennetään Liman kautta.
![]() |
Andit lentokoneesta |
Minne Perussa kannattaa matkustaa?
Me olemme nähneet maasta vain pintaraapaisun. Peru on iso maa ja siellä on varmasti miljoona näkemisen arvoista paikkaa, joista en ole kuullutkaan. En siis voi mitenkään tyhjentävästi kertoa kaikkia matkustamisen arvoisia paikkoja. Voin kuitenkin suositella viettämään useamman päivän Cuscossa ja muualla Sacred Valleyn alueella. Sieltä löytyy paljon nähtävää ja koettavaa.
Machu Picchu on ehdoton! En jättäisi sitä missään tapauksessa välistä, vaikka tunnen kyllä pariskunnan, joka ei käynyt Perun matkallaan MP:llä. Sen sijaan he kävivät Amazonilla viidakossa. Kyllä, Perusta löytyy tosiaan viidakkoa vaikka kuinka ja Amazonille tehdään retkiä. Meidän retkemme viimeisen osion eli Punon ja Titicaca-järven jättäisin väliin ja vaihtaisin sen viidakkoseikkailuun. Toisaalta silloin jää sitten alpakkalaumat näkemättä ja meille ne olivat yksi matkan kohokohdista.
Hintataso Perussa?
Perussa on edullinen hintataso, mutta halvempiakin kohteita maailmasta löytyy. Ateria McDonald’sissa maksoi noin 4-5 euroa, mutta toisaalta taas syömällä paikallisten paikoissa, pääsee huomattavasti halvemmalla. Peru sopii hyvin budjettimatkailuun, mutta sieltä löytyy kaikkea myös vaativalle matkailijalle, jolla lompakon paksuus antaa myöten kalliimpiinkin ratkaisuihin.
Mitä erityistä pitää ottaa mukaan?
Vaatteita joka säähän. Lämmintä, veden pitävää, pitkä- ja lyhythihaista. Vuoristossakin lämpötila kohosi helmikuussa päivisin lähemmäs +30 astetta, mutta iltaisin ja aamuisin saattoi olla alle +10 astetta. Sääennusteisiin ei voi luottaa vuoristossa. Limassa sää on ennalta arvattavampaa ja kesäkuukausina hyvin lämmintä.
Kunnolliset kengät. Jos tarkoituksena on vierailla muuallakin kuin vain Liman asfaltoiduilla kaduilla, on syytä pakata laukkuun jotkin lenkkeilyyn / pienimuotoiseen kiipeilyyn soveltuvat popot. Minä vedin Adidaksen tennareilla ja ihan hyvin ne kelpasivat, mutta toki pitoa olisi voinut olla enemmänkin kuin mitä liukaspohjaisissa tossuissa oli.
Käteistä euroina ja ehkä myös dollareissa. Jenkkidollareita ei yleensä koskaan ole turhaan matkalla mukana. Perussa pystyi monessa paikassa maksamaan esim. matkamuistot dollareilla. Eurot olivat myös ihan hyvin tunnettuja.
Mahdollisimman tyhjä matkalaukku. Tiesin jo ennen matkaa shoppailevani Perussa paljon! En kuitenkaan ostanut pahemmin vaatteita, vaan esimerkiksi pari seinävaatetta, naamioita, laamapatsaan, pari taulua yms.
![]() |
Inca Market, Lima |
![]() |
Inca Market, Lima |
Turvallisuus
Peru tuntui hyvin turvalliselta ja oppaamme Juliokin kehui etenkin Sacred Valleyn aluetta ja esim. Liman Mirafloresia hyvin turvalliseksi. Olen kyllä kuullut, että Limassa liikkuu taskuvarkaita, mutta niinhän niitä liikkuu melkein jokaisessa isossa turistikaupungissa. Järki päässä ja rahat piilossa, on hyvä muistaa ihan missä tahansa.
Kieli
Perussa puhutaan yleisesti espanjaa. Ennen matkaa luin, että jopa turistien kanssa työskentelevillä aloilla puhutaan huonosti englantia. Me emme tätä erityisemmin huomanneet, mutta liikuimmekin hyvin paljon ryhmän kanssa ja oppaamme Julio hoiti käytännön asioita. Hotelleissa henkilökunta puhui hyvin englantia, mutta toki hotellitkin olivat korkeatasoisia. Suosittelisin opettelemaan ennen matkaa ainakin numerot espanjaksi. Ilman espanjan kielisten numeroiden ymmärtämistä olisi ostosten hintojen ymmärtäminen ja esimerkiksi taksikuskin kanssa kommunikointi ollut hankalaa. Ellet osaa numeroita, niin kannattaa pitää mukana joko taskulaskinta tai kynää ja paperia. Niillä pääsee jo pitkälle.
Omatoimi- vai ryhmämatka
Emme ole tainneet koskaan ennen edes harkita ryhmämatkailua. Nyt löytämämme tarjous oli kuitenkin niin hyvä, että päätimme kokeilla jotain erilaista. 10 päivän Perun kierroksemme maksoi 1900 dollaria henkeä kohden eli noin 1300 euroa. Siihen sisältyi lennot Miamista Limaan sekä kaksi maan sisäistä lentoa, kaikki kuljetukset, majoitukset 4-5 tähden hotelleissa, aamupalat, monta lounasta ja illallista. Lisäksi sisäänpääsy ja kuljetukset Machu Picchulle ja tietenkin oma opas koko matkan ajan. Laskimme, ettemme olisi saaneet omatoimisesti järjestettyä yhtä tasokasta matkaa samalla hinnalla.
Matkustusmukavuus etenkin pienen, kuuden hengen ryhmän kanssa oli meille jotain aivan uutta. Aivot sai heittää kirjaimellisesti narikkaan, kun ei tarvinnut miettiä mennäänkö lentokentältä hotellille taksilla vai bussilla. Ei tarvinnut tingata takseista yms. Oikeastaan ei edes tarvinnut ottaa asioista selvää, koska mukana oli melkein kokoajan mielettömän hyvä opas, jolta pystyi kysymään mitä tahansa. En ole varmaan koskaan päässyt mihinkään viikon parin kohdemaahan niin syvälle sisälle kuin mitä Peruun pääsi oppaan ansiosta. Emme me silti omatoimimatkailua aio lopettaa, mutta matka Gate1 opastuksella oli oikein loistava ja voin suositella yritystä.
ESTA mukaan paperilla
Ensimmäistä kertaa ikinä Liman kentällä paluumatkalla Miamiin tuli sellainen tunne, että meidät voidaan oikeasti jättää koneesta. Olimme hyvissä ajoin kentällä ja lähtöselvityksenkin olimme tehneet jo edellisenä iltana. Baggage dropissa kyllästyneen näköinen virkailija sitten pyysi näyttämään ESTAt (sähköinen matkustusasiakirja, joka vaaditaan, kun matkustetaan Jenkkeihin) ja me olimme ihan, että mitä?! Eihän meillä sitä tulostettuna ollut, koska kyseessä on SÄHKÖINEN MATKUSTUSASIAKIRJA. Virkailija tyynesti vain ilmoitti, että lentoyhtiö Avianca vaatii Estan paperisena mukaan, eikä meitä voida päästää koneeseen ilman sitä. Kysyimme missä voimme tulostaa sen ja vastaus oli silmien pyörittelyä ja ”ette missään”. Pieni tuskahiki nousi ohimoille. Onni onnettomuudessa oli mukana oleva teknologia, vaikka juuri teknologia tässä mättikin, kun Aviancalla ei ilmeisesti ole tekniikkaa lukea sähköisiä matkustusasiakirjoja..
Starbucks, netti, tabletti ja läppäri osoittautuivat pelastukseksi. Latasimme Starbucksin nettiä käyttäen Estat tabletille ja läppärille ja ei kun uudestaan baggage dropiin. Nyt saatiin laukut eteenpäin ja liput kouraan. Voisi luulla, että tuo riitti, mutta ei. Lähtöportilla oli vielä normaalin turvatarkastuksen lisäksi toinen tarkastus. Virkailija kysyi portilla tarvitsemmeko Jenkkeihin viisumia ja vastasimme kieltävästi. Pääsimme koneeseen, mutta hetken kuluttua paikalle tuli se portilla ollut virkailija ja ja ryhtyi tivaamaan meiltä Estoja paperilla, kuulema muuten me emme saisi olla koneessa. Kerroimme näyttäneemme Estat jo kerran Aviancan tiskillä. Tämä ei kuulema kuitenkaan riittänyt, vaan heidän piti nähdä ne vielä uudelleen, muuten emme saisi olla koneessa. Siis mitä?! Virkailija lähti pois ja tuli hetken kuluttua takaisin toisen virkailijan kanssa. Nyt ei kyllä enää naurattanut! Onneksi olin kirjoittanut Estojemme koodit paperille ja annoin ne heille. Tämäkään ei oikein tuntunut riittävän, mutta he poistuivat kuiten ne mukanaan. Pieni jännitys oli ilmassa koko sen ajan, kun odotimme koneen liikkeelle lähtöä. Vasta kun rullasimme pois lähtöportilta, uskalsimme huokaista helpotuksesta. Jos matkustat Aviancalla Etelä-Amerikasta Yhdysvaltoihin, pidä mukanasi tulostettu ESTA!
Tähän päättyy Perun matkat tässä blogissa ja siirrytään Karibialle. Viimeisestä päivästämme Limassa, ei ole paljoa kerrottavaa. Pyörimme vain Mirafloresin alueella ja siitä olen jo kirjoittanut. Viimeisen illan kunniaksi meillä oli myös oikein mukava illallinen matkakumppaneidemme kanssa.
Jos löysit tiesi blogiini vasta nyt, löydät Perun matkakokemukseni ensimmäisestä viimeiseen näistä linkeistä:
Lima
Sacred Valley
Urubamba, Sacred Valley
Iltapäivä maaseudulla
Machu Picchu
Machu Picchun eläimiä
Cusco
Cuscosta Punoon
Titicaca-järvi ja Puno
————————————————————
Seuraa blogia Facebookin kautta
Jael
Ihanat kuvat! Olin Perussa kahdesti vuonna 2005 kun asuimme Venezuelassa.Tosin olimme lähes koko ajan Limassa,paitsi mitä teimme muutaman retken Liman ulkopuolelle.Kuukauden aikana tuli ihastuttua tuohon maahan!
Anonyymi
Löysin aivan sattumalta teidän blogin kun etsin tietoa Perusta. Harvoin lueskelen blogeja, mutta nämä jutut tempasivat mukaansa. Iso kiitos kun olette jaksaneet kirjoittaa. Itse lähden Peruun marraskuussa, juuri samoja reittejä kiertelemään. Kiittäen; Tiina