Perun pääkaupunki Lima – vastakohtaisuuksien kaupunki
13.2.2014
Aamulla heräsin kukonlaulun aikaan tai oikeastaan jo ennen sitä. Sisäinen kello ei todellakaan ollut vielä Etelä-Amerikan ajassa. Herätyskellon soimiseen oli vielä pitkä aika. Ehdin surffailla aikani netissä ennen aamupalaa. Tomi veteli sikeitä ja murisi tyytymättömänä, kun herätin.
Neljän tähden hotellin aamupala oli neljän tähden arvoinen. Pekonilla se olisi saanut viisi tähteä. Ryhmämatkailu on erilaista. Masut pulleina kävelimme kymmenen metriä hotellin aulaan, josta meidät ohjattiin pikkubussiin. Siellä tutustuimme matkamme oppaaseen, muuhun ryhmään sekä vielä Liman paikallisoppaaseen. Meillä oli käynyt melkoinen tuuri. Yleensä nämä ryhmät ovat noin 12-15 henkeä, joskus jopa 20 hlöä, mutta meidän kohdallemme oli sattunut oppaan mukaan epätavallisen pieni ryhmä. Vain kaksi pariskuntaa meidän lisäksemme. Viettäisimme tällä kokoonpanolla seuraavat yhdeksän päivää. Kun varasimme matkan, meillä oli mahdollisuus valita kahdesta eri hintaluokasta. Toinen oli noin 140 euroa halvempi paketti, mutta hotellit eivät olleet aivan yhtä hyvällä sijainnilla ja olivat noin 3-4 tähden hotelleja. Me päätimme maksaa tuon noin 140 euroa lisää ja valita paremmat hotellit. Oletimme, että nämä kaksi ryhmää kuitenkin yhdistettäisiin, mutta näin ei ollutkaan. Näimme tämän toisen ryhmän myöhemmin päivän aikana ja heitä oli ehkä 20 henkeä ja he matkustivat isolla bussilla.
Kuten etukäteen olimme olettaneetkin, muut meidän ryhmäläiset olivat eläkeläisiä. Toinen pariskunta oli Kanadasta, heidän kanssaan tulimme edellisenä iltana samaan aikaan lentokentältä. Toinen pariskunta oli Californiasta ja he olivat olleet Limassa jo pari päivää. Oppaamme oli reilu kolmekymppinen Julio (lausutaan Hulio), joka vaikutti oikein mukavalta ja puhui hyvää englantia. Tämän päiväinen oppaamme oli kuitenkin Liman paikallisopas, nuori nainen, joka hänkin puhui hyvää englantia. Tällä kokoonpanolla lähdimme uudenkarhealla pikkubussilla noin kolmen tunnin Liman kierrokselle. Kävimme ensin katsomassa jotain pyramidin tapaisia inkakauden rakennelmia, jotka sijaitsivat aivan asutuksen vieressä. Niistä ei saanut oikein hyvää kuvaa, mutta ne näkyvät tuossa taustalla, kun otin kuvan tästä rouvasta, joka yritti epätoivoisesti kiskoa vastaan hangoittelevaa englanninbulldoggiaan liikkeelle.
Limassa on todella suuret erot eri alueiden välillä. Tulo- ja varallisuuserot ovat huimat. Ajoimme matkalla keskustaan rikkaiden alueen läpi ja talot olivat hulppeita. Oppaamme kertoi, että talo siltä alueelta maksaa vähintään 500 000 dollaria. Californialaiset olivat heti innoissaan huomauttamassa, että sehän on halpaa. No on Yhdysvalloissa keskipalkkakin vähän enemmän kuin 400-500 dollaria, joten hinnat eivät ole aivan suhteessa toisiinsa.
Ajoimme bussilla keskustaan ja hyppäsimme kyydistä ”Plaza Mayorin” eli pormestarin aukion kohdalla. Siellä meidät ympäröi joka puolella vanhat rakennukset. Vanhimmat olivat 1600-luvulta.
San Franciscossa vierailun mielenkiintoinen osio oli luostarin ja kirkon alapuolella. Kävimme katakombeissa. Vuosisatoja sitten Limassa ei ollut lainkaan hautausmaita, vaan ihmiset haudattiin kirkkojen alle rakennettuihin hautoihin. Arkkuja ei käytetty, vaan ihmiset vain kääräistiin kankaaseen ja päälle laitettiin hajujen ehkäisemiseksi limeä. Tällä tavoin ihmisiä haudattiin päällekkäin suuret määrät. San Franciscon katakombeissa arvellaan olevan haudattuna noin 25000 ihmistä. Kuvaaminen oli tuolla kielletty, mutta kapinallinen Tomi otti salaa pari kuvaa.
Oli miellyttävää nousta takaisin maanpinnalle ja ulos kirkkaaseen päivän valoon. Aurinkokin paistoi. Limassa se ei kuulema ole lainkaan itsestäänselvää. Sen lisäksi, että Lima on maailman toiseksi kuivin pääkaupunki Kairon jälkeen, erikoisuutena on myös pilvisyys. Kesäkuukausina (eli Suomen talven aikaan) Limassa alkaa usein utuisen aamun jälkeen paistaa aurinko, mutta auringonpaistetta on vain noin neljä kuukautta vuodessa. Kahdeksan kuukautta vuodesta on täysin pilvistä, eikä aurinkoa näy lainkaan.
Ajelimme bussilla takaisin kohti Mirafloresin aluetta. Ohitimme Chinatownin ja paljon muita alueita. Mirafloresissa ajoimme bussilla rakastavaisten puistoon rannalle. Sitten suuntasimmekin jo takaisin hotelliamme kohden. Opas osoitti matkalla Larcomar -nimistä aluetta rannalla, jossa oli ravintoloita ja ostoskeskus. Sinne olisi hotelliltamme seitsemän korttelin matka ja päätimme kävellä sinne myöhemmin iltapäivällä. Ryhmämatkailun hyvä puoli tuntui olevan se, että olimme päässeet aikaisin aamulla liikkeelle ja puoleen päivään mennessä olimme nähneet jo vaikka mitä. Vastustimme houkutusta mennä hetkeksi huoneeseemme lepäämään ja lähdimme sen sijaan heti Mirafloresin kaduille käppäilemään.
Limassa on paljon taskuvarkaita, mutta Miraflores on kuulema hyvin turvallinen. Siltä meistäkin tuntui. Siellä sai liikkua kaikessa rauhassa. Ihmisiä oli liikkeellä paljon, muttei liikaa. Kadut olivat hyvässä kunnossa ja siistit. Suurimman turvallisuusriskin näytti muodostavan liikenne. Oppaamme olikin jo aamulla kertonut, ettei autoilijoilla ole Perussa velvollisuutta väistää jalankulkijoita edes suojatiellä. Sen kyllä huomasi. Isoimpien teiden yli menevillä suojateillä oli kyllä liikennevalot, mutta oli hyvä odottaa muutama sekunti vielä sen jälkeen, kun valo oli vaihtunut vihreäksi. Useita autoja nimittäin ajoi punaisia päin ja veteli surutta suojatien yli, jossa paloi jalankulkijoille vihreä valo.
Shoppailumahdollisuudet olivat hyvät. Edullisimmat kaupat sijaitsevat kuulema keskustassa. Mirafloresissa olikin paljon merkkiliikkeitä ja Stockmannin tyylisiä tavarataloja. Hinnat oli melko Suomen tasoa vastaavat. Joitain edullisempiakin kauppoja löytyi. Ostin yhdestä tavaratalosta Perussa tehdyt farkut. Ne maksoivat 40% alennuksen jälkeen noin 25 euroa.
Mirafloresin ranta-alue on todella kiva. Oli lämmin ja mereltä tuuli mukavasti.
Peikko
http://frettipeikko.blogspot.fi/2014/02/blogien-linkitys-loppunut.html
Siellä on teinkin blogi!
Jael
Tuttuja paikkoja:)
sarrrri | La Vida Loca 2.0
Voi, olipa ihana juttu vanhasta kotikaupungista! <3 Yleensä ihmiset ei tykkää Limasta sen kaoottisuuden takia, joten tällaista erityisen kiva lukea. :–)