Image Alt

Matkablogi

USA -Kanada Roadtrip osa 11 – Museum of Flight

28.9.2013

  Tomi tässä taas hei. Tässä sitten se jälkimmäinen puolisko Seattlen lentokonekohteista. Eli tuon Boeingin Everettin tehtaan lisäksi Seattlesta löytyy ilmailusta kiinnostuneille myös Museum of Flight. Sekin tosin sijaitsee Boeingin tehtaan
välittömässä läheisyydessä, mutta kuitenkin Seattlen toisella puolella
kuin tuo Everett. Boeingilla on siis kaksi tehdasta Seattlessa, tässä
toisessa, Rentonin tehtaassa valmistetaan pienemmät 737-sarjan koneet.

  Museum of Flight ei ole kuitenkaan samalla tavalla yhteyksissä Boeingiin kuin Future of Flight, joten siellä on todella monipuolisesti laidasta laitaan koneita ja esineitä ilmailun historiasta. Ymmärrettävästi kuitenkin Boeing on erittäin suuressa roolissa museon kokoelmissa. Museon ensimmäinen kiinteä rakennus on itseasiassa restauroitu Boeing-yhtiön ensimmäinen tuotantorakennus ”Red Barn” vuodelta 1917 joka on siirretty alkuperäiseltä paikaltaan kyseiselle paikalle vuonna 1983. Tämän jälkeen museoon on rakennettu kolme laajennusosaa ja ulkoalue jossa sijaitsevat suurimmat koneet.
 
Pihalla oli mm. tämä British Airwaysin väreissä lentänyt Concorde, G-BOAG.

Ulkona satoi reilusti vettä seattlemaiseen tapaan. Kiiruhdimme
nopeasti pihan poikki tutustumaan tuon supernopean lentokoneen
sisätiloihin. Tiedoksi niille, joille lentokonejutut eivät ole itsestään
selviä, Concorde oli aikansa nopein matkustajalentokone ja se pitää
edelleen hallussaan kaupalliseen käyttöön suunnattujen lentokoneiden
nopeusennätystä (2394,7 km / h). Concorde kuljetti matkustajia ääntä
nopeammin vuosina 1076-2003. Lento New Yorkista Lontooseen kesti tällä
koneella vain vajaat kolme tuntia, kun se tänä päivänä, niin sanotusti
tavallisella lentokoneella, kestää yleensä noin seitsemän tuntia.

Kaiken
kaikkiaan Concordeja tehtiin vain 20 kappaletta, joten se ei ollut
kaupallinen menestys. Lentäminen sillä oli kallista ja koneissa oli
paljon vikoja. Yksi Concordeista tuhoutui vuonna 2000 onnettomuudessa
Pariisissa ja kaikki matkustajat sekä henkilökunta kuolivat. Tuon
jälkeen Concorden lennot keskeytettiinkin joksikin aikaa, eikä se enää
saavuttanut menestystä. Viimeisen kerran Concorde lensi vuonna 2003. Se
on silti edelleen ehkä yksi tunnetuimmista lentokonetyypeistä poikkeavan
ulkonäkönsä ja ominaisuuksiensa vuoksi. Sisältä se oli pienen ja ahtaan
tuntuinen. 

  Pihalla on näytillä myös esim. USA:n presidenttien ensimmäinen suihkukone vuodelta 1959. Tämä erikoisvarusteltu Boeing 707-120 on palvellut presidenttejä Eisenhower, Kennedy, Johnson ja Nixon. Kone oli presidentin ykköskone vain reilut kymmenen vuotta, mutta palveli varapresidenttiä ja muita delegaation jäseniä aina vuoteen 1996 asti.

  Mielestäni mielenkiintoisin pihalla olevista koneista oli ensimmäinen koskaan rakennettu Boeing 747 (N7470) eli Jumbojet. Kone lensi ensimmäisen kerran vuonna 1969. Tämä kyseinen yksilö ei ole koskaan ollut matkustajakäytössä vaan on toiminut testialustana Jumbon parannuksissa vuosien varrella  ja myös muiden Boeingin konemallien moottoreiden kehittämisessä. Ehkä juuri tuosta kyseisestä syystä tähän koneeseen ei päässyt tutustumaan sisäpuolelta kuten Concordeen ja Air Force Oneen.

  Tuon ulkopihan viereisessä rakennuksessa sijaitsee avaruussukkulan oikeankokoinen malli, joka on toiminut astronauttien harjoitusvälineenä Houstonin avaruuskeskuksessa vuodesta 1973. Myös tänne pääsi tutustumaan sisälle.

  Elinalla oli välillä hieman tylsää…

  Päärakennuksessa on myös avaruusaiheinen alue, jossa on esimerkiksi tämä Boeingin valmistama kuuauto.

  Yksi iso osa museosta käsittelee maailmansotia ja niissä käytettyjä koneita ja tavaroita. Jos siis sotakoneet ovat sinun juttusi, tämä alue on huikea kokemus! Kahdessa eri kerroksessa on 28 eri sotakonetta, joita sodissa on käytetty. Ensimmäisen maailmansodan koneet ja aiheet sijaitsevat yläkerrassa ja toiseen maailmansotaan sijoittuvat koneet ym. alakerrassa. Itse olen enemmän kiinnostunut matkustajakoneista, enkä niinkään sotakoneista, mutta tämäkin osa oli mielenkiintoinen ja hienoja nuokin koneet ovat, kun niitä pääsee läheltä näkemään.

  Tässä itävaltalaista lentokoneosaamista vuodelta 1918. Aviatik (Berg) D.I

  Nieuport 24bis. Tämä kyseinen kappale on uustuotantoa kuten moni muukin museon koneista. Innokkaat harrastajat ovat rakentaneet alkuperäisen mallin perusteella toimivan ja lentokelpoisen koneen.

  Tässä Albatros D.Va (L24), uustuotantoa.

  Ja pari konetta alakerrasta eli jälkimmäisestä maailmansodasta. Etualalla venäläisten Yakovlev Yak-9U Frank ja taaempana Republic P-47D (F-47) Thunderbolt.

  Jo edellisessä kuvassa näkyy huikea pienoismallikokoelma, jonka on vuosien saatossa rakentanut yksi innokas ilmailunharrastaja. Kokoelmassa taisi olla kaikki maailmansodissa käytetyt lentokoneet. Osa pienoismalleista oli rakennettu valmiista rakennussarjoista, mutta suuri osa myös aivan alusta alkaen itse. Ja todella tarkkaan ja pikkutarkasti samannäköiseksi kuin alkuperäinen esikuvansa. Huikeaa omistautumista ja mieletön homma yhdelle ihmiselle!

  Museon päähallissa on mieletön määrä toinen toistaan erikoisempia ja makeita koneita. Näistä löytyy lisätietoa museon omilta kotisivuilta.

  Boeing 100/P-12/F4B

  Tämä oli todella hieno ja harvinainen matkustajakone henkilöliikenteen alkuajoilta. Boeing 80A-1.

  Museossa on myös ”lennonjohtotorni” jossa kerrotaan kaikenlaista lennonjohtamisesta ja esim. lentokonespottailusta. Sieltä on loistavat näkymät Boeing Fieldin kiitotielle jossa on mahdollista nähdä esim. uusia Boeingin koneita koelennoillaan. Meillä (minulla ;)) kävikin mahtava tuuri. Juuri kun olimme tuolla tornissa, kentälle laskeutui koelennoltaan Boeing 787-9 Dreamliner. Niitä ei vielä tällä hetkellä ole millään lentoyhtiöllä käytössään. Kerrankin loistava tuuri!

 Miehet, pieni välihuomio: Siinä missä perheen kaksilahkeisella (minulla) aika rientää Museum of Flightsissa kuin siivillä, kannattaa huomata, että naisilla (Elinalla) aikakäsitys on tälläisissa paikoissa hieman erilainen. Reilun 1,5 tuntia oltuamme Elina ryhtyi yhtäkkiä nykimään hihasta oltuaan tähän asti aivan kiltisti. Hän väitti, että olimme olleet museossa jo kolme tuntia ja alkoi kuulema kyllästyttää. Hetken tutkimme kelloja ja totta, kolme tuntiahan siellä oli jo mennyt. Koska paikasta ei löytynyt mitään järkevää naisparkkia, otimme loppuajan hieman ripeämpiä askelia. Myymälässä vierähti vielä noin puolisen tuntia, mutta siellä kaikissa esillä olevissa tuotteissa on hintalaput, jolloin naiset tunnetusti kiertelevät esineitä tyytyväisempinä.

  Museum of Flight ja Future of Flight ovat kyllä aivan must -kohteita ilmailusta kiinnostuneille jos Seattleen eksyy. Ja miksei jo pelkästään niiden takiakin lähtisi tuolla päin maailmaa käymään. Parempaa säätä tosin toivon muille, koska lähes jatkuva sade pilasi osittain meidän kokemuksemme kaupungista. Meidän oli tarkoitus käydä myös sightseeing lennolla pienkoneella, mutta se peruuntui huonon sään takia. Se jäi harmittamaan, ja paljon! Myös baseball-ottelu oli suunnitelmissa, mutta jätimme senkin väliin sateen takia. Loppuun vielä pari kuvaa jotka muuten eivät liity lentokoneisiin!

  Sora-autoissa hieman pidemmät aisat kuin meilläpäin. Syy tähän jäi kyllä hämärän peittoon.

  Ja loppukevennyksenä motellille ajettaessa nähty iloinen tomaatti… =D

  Seuraava postaus tuleekin sitten jälleen Elinan ”kynästä”, joten aiheet ovat jotain ihan muuta (kuulema upeita maisemia ja villieläimiä ainakin luvassa). Kiitos ja anteeksi.

Tomi

Comments

  • 17.1.2014

    Älä suotta pyytele anteeksi! Luin tämän ja edellisen tekstisi yhtä suurella mielenkiinnolla kuin Elinankin jutut. (Halusin aikoinani lentokapteeniksi, mutta silmälasit tekivät tenän.) Teillä on kiva blogi!

    reply
  • Anonyymi
    20.1.2014

    Tomi ei todellakaan pyytele anteeksi. Musta on ainakin kiva lukea nää sunkin kirjoitukset. Ootte mun lempparipariskunta!!! <3 t. frendinne Vantaalta

    reply
    • 20.1.2014

      No nythän me sit tiedetäänkin, kuka anonyymi tän kommentin jätti, kun vaan noin 90% meidän kavereista asuu Vantaalla 😀 Mutta kiitos kuitenkin <3

      reply
  • 23.1.2014

    Mies ja nainen katsovat maailmaa niin eri tavalla. Johan se on meilläkin huomattu. Usein menen muualle, kun mies haluaa sota-, lentokone- tms. museoihin, mutta olenhan vain minäkin poseerannut panssarivaunuun nojaten. 🙂

    reply
    • 23.1.2014

      Alunperin suunnittelin minäkin viettäväni tuon päivän yksin shoppaillen tai jotenkin muuten. Seattlen sateisuus olikin vain astetta pahempi kuin mitä odotettiin, joten ostoskeskukset alkoi olla jo koluttu tuossa vaiheessa. Loppupeleissä tuo lentokonemuseo oli kuitenkin suurimmaksi osaksi ihan mielenkiintoinen 🙂

      reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on