Uusivuosi – koirien painajainen ja kuinka siitä selviydytään
Taas on lähestymässä se aika vuodesta, kun moni koiran omistaja miettii huolissaan kuinka pahasti oma koira tänä uutenavuotena pelkää ilotulitteiden pauketta. Ongelma on valitettavan yleinen. Omat koirani ovat nyt 6- ja 8-vuotiaita. Kumpikaan ei pelännyt ilotulitteita vielä joitain vuosia sitten. Valitettavasti ääniarkuus on kuitenkin lisääntynyt iän myötä ja nyt minulla on kaksi vuoden vaihtumista pelkäävää koiraa.
Miksi koirat pelkäävät?
Kaikki eläimet haluavat selviytyä. Jokaisella on luonnostaan motivaatio hankkia ruokaa ja jatkaa sukuaan. Ylitse muiden menevä asia on kuitenkin turvallisuuden tunne. Koiran käyttäytyminen muodostuu pitkälle lähestymis- ja pakenemiskäyttäytymisestä. Koiran kesyyntyessä sen pelokkuus eli vaaran välttämiskäyttäytyminen on vähentynyt. Kuitenkin monella koiralla tämä piirre on vielä voimakas.
Koiran kohdatessa uusia tilanteita, joissa se tuntee epävarmuutta tai pelkoa, sillä on neljä tapaa toimia. Englanniksi näitä kutsutaan neljäksi äffäksi (4F). Ne ovat:
– Freeze, jähmettyminen
– Flight, pakeneminen
– Flirt, huomion kääntäminen muualle, alistumiseleet, rauhoittavat signaalit
– Fight, puolustautuminen
Me ihmiset yleensä kiinnitämme eniten huomiota tilanteisiin, joissa koira turvautuu pakenemiseen tai puolustautumiseen. Rauhoittavat signaalit tunnistavat vain ne, jotka ovat niitä opiskelleet. Jähmettymistä usein vain ihmetellään.
Ääniarkuus
Yleisesti puhutaan paukkuarkuudesta. Toiset koirat reagoivat eri asteisesti koviin pamahduksiin aina pakoputken pamahduksesta ilotulitukseen. Paukkuarkuuden on todettu olevan voimakkaasti perinnöllistä. Tämän vuoksi ääniin voimakkaasti reagoivaa koiraa ei koskaan tulisi käyttää jalostukseen. Pentua ostettaessa kannattaakin varmistaa, ettei sen lähisuvussa ole paukkuarkoja koiria. Paukkuarkuus voi tuntua harmittomalta ongelmalta ja sellaisena se usein alkaakin. Monilla koirilla ääniin reagoimisella on kuitenkin tapana pahentua sitä mukaa, kun koiralle tulee lisää ikää. Koirat myös alkavat yleistää asioita eli aiemmin koira saattoi pelätä vain tiettyä ääntä, mutta pikkuhiljaa se alkaa pelätä kaikkia kyseistä ääntä muistuttavia ääniä. Hetken kuluttua pelottavien äänien skaala on jo hyvinkin laaja. Tälläisen koiran elämä voi olla hyvin raskasta. Tuethan siis vain vastuullista koirien jalostusta ja varmistat pentua ottaessasi, että pentusi vanhemmat ovat rohkeita ja ääniä pelkäämättömiä koiria. Koiran itsensä vuoksi!
Ukkospelko saattaa kulkea käsi kädessä äänipelon kanssa tai olla täysin omansa ja muista peloista erillään oleva. Sekin usein alkaa lievänä huolestuneisuutena ukkosen aikaan ja pahenee asteittain vuosi vuodelta. Lopulta pelkkä sateen ropina peltikattoa vasten saattaa jo saada koiran pelkäämään, vaikka ulkona ei ukkostaisikaan.
Ilotulitteet ovat yksi yleinen pelkojen kohde. Ennen jokaista vuoden vaihdetta ilmestyy useisiin koiralehtiin artikkeleita siitä kuinka koira kannattaa suojata ilotulitteiden paukkeelta. Koirat, jotka pelkäävät ilotulitteita saattavat olla muuten täysin ääniin reagoimattomia. Ilotulitteiden äänet ovat yleensä erilaisia kuin monen muun pamahduksen äänet. Äänen lisäksi niihin yhdistyy toisinaan myös kirkas valo sekä haju, joka voi ikävän tilanteen sattuessa jäädä syvälle koiran hajumuistiin.
Ääniä pelkäävä koira yleisimmin läähättää voimakkaasti, vaikka sillä ei ole kuuma. Se voi yrittää hakea turvaa ihmisistä tai se voi yrittää hakeutua tai jopa kaivautua turvalliseen koloon (vaatekomero, pöydän alus jne). Koira voi myös vaellella kotona etsien turvapaikkaa. Se voi vinkua ja täristä. Pahimmissa pelkotiloissa koira voi virtsata ja ulostaa alleen.
Miten voit auttaa uutenavuotena pelkäävää koiraa?
Kaikilla ääniarkojen koirien omistajilla ei ole mahdollisuutta matkustaa erämaamökille uuttavuotta pakoon. Se olisi pelkäävän koiran kannalta ehdottomasti helpoin ratkaisu. Jos koirasi pelkää ilotulitteita, voit kuitenkin auttaa sitä jonkin verran.
1. Ulkoile aikaisin ja myöhään
Ilotulitteita ei saisi alkaa ampua ennen klo 18 uudenvuoden aattona. Valitettavasti tätä ei aina noudateta, mutta turvallisinta on silti ulkoilla ennen kuutta aattoiltana. Koira voi tilapäisesti pidätellä pitkäänkin, joten ellei koira selvästi halua aiemmin ulos, veisin sen seuraavan kerran tarpeilleen vasta, kun ilotulitus on selvästi laantunut, jopa vasta aamuneljän ja kuuden välillä. Terve aikuinen koira jaksaa tilapäisesti pidätellä 12 tunnin ajan, vaikka se ei säännöllisesti hyväksi olisikaan.
2. Laita radio ja tv päälle
Älä istu hiljaisessa asunnossa, vaan laita mahdollisimman moni laite päälle. Radio keittiöön soimaan, tv päälle olohuoneeseen ja ehkä vielä tietokoneelta musiikkia makuuhuoneeseen. Tämä häly voi peittää kauempaa kuuluvat pamaukset, vaikkei se kovimpia ääniä peittäisikään.
3. Sulje verhot
Ilotulituksissa koira oppii nopeasti yhdistämään kirkkaat valot koviin ääniin. Sulje siis verhot, jotta koira ei turhaan pelkäisi taivaalla näkyviä valoilmiöitä.
4. Järjestä koiralle tekemistä, älä säälittele koiraa
Kaikessa rauhassa makoileva koira on kaikkein alttein pelästymään kovia ääniä. Kun koiralla on puuhaa, se ei ehkä huomaa kovia ääniä. Jos koirasi on hulluna leluihin, leiki sen kanssa. Toinen bordercollieni on niin hulluna leikkimiseen, että vetoleikit menevät kaikkien pelkotilojen yli. Koiraa voi pyytää tekemään tuttuja temppuja, piilotella nameja asuntoon ja järjestää aktivointia sisätiloissa. Ahneelle koiralle kannattaa antaa herkkuluu järsittäväksi. Tärkeintä on, ettet säälittele koiraa. Se vain kuvittelee sinunkin pelkäävän ja pelko sen kuin lisääntyy.
5. Thundershirt – koiran kapaloiminen
Niin hullulta kuin se voi kuulostaakin, niin kuten pienet vauvat, myös koirat rauhoittuvat kapaloimisesta. Meillä on käytössä thundershirt. Kutsun sitä koirien pakkopaidaksi. Se on koiran paita, joka kiristetään todella tiukalle koiran päälle. Koira tuntee jatkuvaa pientä puristusta ja tämä rauhoittaa sitä. Ellet halua satsata thundershirtiin, voit aina kokeilla rutistaa koiraa tiukasti ja rauhallisesti sylissäsi.
6. Rauhoittavat lääkkeet ja aineet
Joskus mikään ei auta ja koira on kirjaimellisesti paniikissa. Mikäli olet jo aiempina uusinavuosina kokeillut kaikki yllämainitut, voit pyytää eläinlääkäriäsi kirjoittamaan rauhoittavia koirallesi. Lisäksi markkinoilla on DAP-haihduttimia, Serene-UM tabletteja ym. koirien rauhoittamiseksi tarkoitettuja aineita. Näistä minulla ei ole kokemusta, joten en kirjoita niistä sen enempää.
Lisäksi vielä: Varmista, ettei koirasi pääse karkaamaan! Käyttäessäsi koiraa ulkona, pidä se kytkettynä, vaikka se normaalisti olisikin tottelevainen vapaana.. Käytä pantaa tai valjaita, joista koira ei pääse vetämään itseään läpi. Joka vuosi saamme valitettavasti lukea lukuisia ilmoituksia kadonneista koirista, jotka ovat karanneet pelästyttyään raketteja.
Koira, joka ei pelkää ilotulituksia
Vaikka sinulla olisikin reipas ja rohkea koira, joka ei pelkää ilotulitteita, älä silti ota sitä mukaasi, kun menette ampumaan ilotulitteita tai katsomaan niitä. Se voi pelästyä läheltä viuhahtavaa ilotulitetta tai jopa yrittää ottaa sen kiinni. Pennun ja nuoren koiran kanssa kannattaa noudattaa kohtia 1-4 ja toimia muuten kuten normaalisti. Ulkoilutukset kannattaa hoitaa ennen kuutta ja yöllä kello kahden jälkeen, kun ilotulitteita ei saisi enää ampua. Pidä koira kytkettynä.
Miten yhteiskunta voisi auttaa?
Henkilökohtainen mielipiteeni on, että yksityisihmisten ei tarvitsisi saada ostaa tai ampua ilotulitteita lainkaan. Sen lisäksi, että ilotulitteet aiheuttavat täysin tarpeetonta pelkoa varmasti kymmenille tuhansille koirille, ne aiheuttavat suunnattomat määrät roskaa, vaaratilanteita ja suoranaista vahinkoa. En ole kokonaan ilotulitteita vastaan. Me olimme vuoden 2010-2011 vaihteen Sydneyssä katsomassa uskomatonta ilotulitusta. Vuosi 2013 toivotettiin tervetulleeksi Riossa, jossa myös järjestetään yksi maailman upeimmista ilotulituksista. Toivoisinkin, että yksityisten ampumien ilotulitteiden sijaan Suomessakin järjestettäisiin enemmän yhteisiä, suuria ja näyttäviä ilotulitteita, koska ovathan ne ihan hienoja. Ne rajoittuvat tietyn ajan sisään, eikä sen ajan ulkopuolella kuulu pauketta. Toivoisin tätä mallia myös Suomeen.
Sydney 2010-2011
Anonyymi
Kiitos Elina tästä! Rölli on aina pelännyt sekä ukkosta että rakettien pauketta. Toivottavasti ihmiset ymmärtäisivät myös näitä karvaisia ystäviämme! -Marika
Elina
Eipä kestä 🙂 Toivottavasti noista vinkeistä olisi edes jotain apua Röllille.
noonis
Tälläisenä kohta tulevana koiranomistajana Australiassa voi olla iloinen siitä, että yleinen rakettien paukuttelu on kielletty. Toisaalta, meillä räiskyy raketit useamman kerran kuussa ties mistä syystä. Aina organisoituja, virallisia ilotulituksia, mutta niitä on täysin sattumanvaraisesti ja ties mistä syystä.
Ollaan muuten oltu Sydneyssä katselemassa samaa ilotulitusta, me oltiin vaan liian lähellä Harbour Bridgea eikä siis nähty juuri mitään savun seasta.
Minttuli
Kiitos näistä ohjeista!
Aiempien koirieni käyttytyminen oli jokaisella erilainen, spingeri ei pelännyt, vehnis oli seuraavanakin päivänä vielä arka lähtemään ulos. Nyt sitten jännittää miten pikku-mittelin käy..
Anonyymi
Helsinki – Vantaan lentokentälle taas mennään uuden vuoden yöksi…